Direct naar artikelinhoud

Premie e-auto's werkt niet

De N-VA trekt de Vlaamse premies voor elektrische wagens in twijfel. 'Het systeem werkt niet', zegt fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele.

5 miljoen euro voorziet de Vlaamse regering jaarlijks om mensen te verleiden tot de aankoop van een elektrische wagen. Dit jaar ligt de premie tussen 2.000 en 4.000 euro, afhankelijk van de prijs van de wagen. Vorig jaar werden 471 premies toegekend, goed voor 2.165.000 euro.

Dat was al een tegenvaller, maar dit jaar dreigen het er nog minder te worden. In de eerste helft van 2017 vroegen amper 119 Vlamingen zo'n premie aan, goed voor een totaalbedrag van nog geen half miljoen euro. "De premie slaat niet aan", concludeert N-VA fractieleider Matthias Diependaele, die de cijfers opvroeg bij minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

"We moeten ervoor zorgen dat de e-wagens in de smaak vallen door de omkadering te verbeteren: meer laadpalen, en mensen duidelijk maken dat die wagens hetzelfde gebruiksgemak bieden."

De tijd dringt, want de Vlaamse regering wil dat er tegen 2020 zo'n 60.000 elektrische wagens rondrijden. Momenteel zijn dat er in het hele land ruim 10.000, waarvan er vorig jaar 1.529 werden ingeschreven in Vlaanderen. "Of we die doelstelling halen, is nog een vraagteken. Maar het zal sowieso niet dankzij de premie zijn", aldus Diependaele. "De premie verlaagt bovendien jaar na jaar, om uit te doven in 2020."

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) erkent dat er dit jaar voorlopig minder aanvragen zijn, al is dat ook deels te wijten aan nieuwe procedures. Mogelijk stellen mensen hun aankoop ook uit omdat er voor 2018 veel nieuwe elektrische modellen zijn aangekondigd. "Maar de premie bewijst zeker haar nut", is te horen.