Direct naar artikelinhoud

Warner Bros wil Eyeworks overnemen

De Amerikaanse mediagigant Warner Bros heeft zijn oog laten vallen op Eyeworks. Het Nederlandse productiehuis maakt succesformats als De grote sprong en is in België vooral bekend van succesvolle films als Rundskop en Marina.

De verkoop is nog niet helemaal rond, maar volgens het Nederlandse financieel-economische nieuwsprogramma RTL Z zal het niet lang meer duren voor het Amerikaanse mediabedrijf Warner Bros en Eyeworks de overname aankondigen. De Amerikanen doen nu een boekenonderzoek bij het productiehuis. Als dat in orde blijkt te zijn, kan alles snel gaan.

Bij Eyeworks wil men geen commentaar geven op het nieuws, maar de verkoop komt toch niet helemaal als een verrassing. Eyeworks schakelde in 2011 al eens de zakenbank Goldman Sachs in om te kijken of een verkoop mogelijk was. Ook toen was Warner al een van de gesprekspartners, net als onder meer Sony en het Italiaanse mediabedrijf De Agostini, maar uiteindelijk besliste eigenaar en oprichter Reinout Oerlemans toch om niet te verkopen. Oerlemans, die het productiehuis in 2001 oprichtte, besliste toen om op eigen kracht verder te groeien.

Koffers pakken

Dat voornemen is gelukt, want Eyeworks heeft enkele succesvolle jaren achter de rug. Onder meer met een format als De grote sprong, waarbij bekende mensen zich aan het schoonspringen wagen, kende het productiehuis een wereldwijd succes. In 2012 had Eyeworks een omzet van meer dan 250 miljoen euro en een nettowinst van 13,9 miljoen . Het is in vijftien landen actief en telt wereldwijd ongeveer 1.500 werknemers. De formats zijn in meer dan vijftig landen op televisie te zien. Naast Oerlemans bezit ook Joop Van den Ende nog dertig procent van de aandelen van Eyeworks.

Eyeworks was daarmee uitgegroeid tot een belangrijk productiehuis, alleen was het niet groot genoeg om zich echt te kunnen meten met de grote spelers op wereldvlak. Door deel te worden van Warner Bros speelt het voortaan echt met de grote jongens mee. Warner Bros, een onderdeel van Time Warner, is een van de grootste film- en tv-productiebedrijven ter wereld. Door Eyeworks over te nemen, versterkt Warner Bros zich vooral op entertainmentvlak, een sector waar het niet zo sterk in stond. Die entertainmentformats als De grote sprong en Sterren op de dansvloer zijn net de sterkte van Eyeworks.

Met een verkoop aan Warner Bros realiseert Reinout Oerlemans dan toch een beetje zijn American Dream. De Eyeworks-baas, die een bekende Nederlander werd door zijn rol in de soap Goede tijden slechte tijden, verhuisde midden 2008 met zijn gezin naar de Verenigde Staten om Eyeworks daar verder uit te bouwen. Hij was van plan er drie jaar te blijven, maar moest na anderhalf jaar opnieuw de koffers pakken. Onder andere door de financiële crisis waren de zaken anders gelopen dan gepland. Wat de rol van Oerlemans wordt binnen de nieuwe constellatie, is nog niet duidelijk.

Eyeworks bestaat in België de facto uit twee aparte bedrijven, elk met een ander DNA. Eyeworks Entertainment legt zich toe op het maken van tv-programma's en maakte de voorbije jaren onder meer programma's als De grote sprong, Met vier in bed en Sterren op de dansvloer. Samen met Eén maakt het ook de dagelijkse talkshow Café Corsari. Eyeworks Film & TV Drama produceerde onder meer films en tv-series als De Ridder, Het vonnis, Marina, Rundskop en De zaak Alzheimer.

Of een overname door Warner Bros invloed zal hebben op de werkgelegenheid bij de Belgische tak en op de productie, is nog niet duidelijk. Ook bij Eyeworks België wou men geen commentaar kwijt.