Direct naar artikelinhoud

Gent schrijft 2.000 extra GAS-boetes uit

In Gent zijn er vorig jaar 5.500 GAS-boetes uitgeschreven, 2.000 meer dan in 2011. Vooral wildplassers zijn de pineut. Voor minderjarigen mikt het schepencollege meer op begeleiding dan op repressie via boetes.

Sinds november 2011 bestrijdt het overlastteam van de Genste politie ergerlijke fenomenen als sluikstorten en lawaaihinder. Dat is eraan te merken: het aantal gemeentelijke administratieve sancties (GAS) zit in de lift. In 2012 werden er per dag vijftien uitgeschreven, om te eindigen op een totaal van 5.500. Dat cijfer is nog niet definitief, maar dat zijn nu al ruim 50 procent GAS-boetes meer dan het jaar ervoor. Een forse stijging, al zit Gent nog ver achter op Antwerpen, dat in 2011 de kaap van 11.000 gemeentelijke administratieve sancties rondde.

Heel wat delicten werden vastgesteld tijdens de Gentse Feesten - het verwondert daarom niet dat wildplassen het 'populairste' vergrijp is. Daarvoor werden volgens de juridische dienst van de stad Gent 1.462 dossiers opgemaakt. De daders zijn vooral mannen - slechts in een op de tien gevallen liet een vrouw zich betrappen. Na wildplassen is sluikstorten de vaakst vastgestelde vorm van openbare overlast.

"GAS-sancties zijn een goed instrument tegen minderjarige overlastplegers", voegde Claude Beernaert, woordvoerder van Daniël Termont (sp.a), daar aan toe. Maar wie jonger is dan zestien kan geen GAS-boete krijgen en in het verleden heeft Termont er zelf al voor gepleit om het GAS-systeem mogelijk te maken vanaf veertien jaar.

"Maar ik heb niet voorgesteld om een geldboete op te leggen, want het zijn tenslotte toch de ouders die betalen. Een GAS-boete heeft zo geen opvoedkundige waarde", nuanceert Termont.

"We moeten het GAS-systeem zo uitbreiden dat jongeren weer op rechte pad komen. Het is een registratiemiddel waarmee we de ouders aan de tafel kunnen krijgen met de politie en onze ambtenaren. We moeten niet repressief, maar begeleidend optreden. Een werkstraf, bijvoorbeeld aangerichte schade herstellen, is effectiever dan een boete."

Heeft Gent dan zo veel last van jonge boefjes? "Er is wel degelijk een probleem van complete straffeloosheid bij overlastplegers onder de zestien jaar. Het gaat niet om kleinigheden, maar om diefstal, vandalisme en stalking. De jeugdrechter en het parket volgen dat niet op. In het beste geval wordt er een pv opgesteld en daar eindigt het", stelt Termont.

"De politie constateert dat de daders steeds jonger zijn. Gasten van tien, elf jaar gedragen zich soms als kleine misdadigers. Ouders hebben vaak weinig vat op hun kinderen, daarom is het soms beter dat iemand in uniform eens zegt waar het op staat."