Direct naar artikelinhoud

Applefans maken zich op voor lancering iPad 2

Morgen is een hoogdag voor Applefans wereldwijd. Dan presenteert de computerfabrikant immers de opvolger van de iPad, de razend populaire tabletcomputer van het merk. Maar wat zal die iPad 2 meer kunnen dan zijn voorganger? Wij zetten de belangrijkste geruchten op een rij.

Design

De licht bollende achterkant van de iPad wordt ingeruild voor een volledig vlak exemplaar. Door die paar millimeter winst zal de iPad 2 niet alleen dunner maar ook lichter zijn. Een dunner scherm en het gebruik van carbon zouden, volgens de internetgeruchten, voor dat gewichtsverlies zorgen.

Camera

De iPad 2 krijgt zeker één en mogelijk twee camera’s. De camera aan de voorkant van het toestel lijkt een zekerheid. Die camera moet videochatten mogelijk maken. Over de camera aan de achterzijde bestaat nog twijfel. Er doken dan wel foto’s op van iPad-hoesjes met een uitsparing voor die camera, de iPad lijkt toch wat groot om als fototoestel dienst te doen.

Scherm

Dat ze bij Apple iets zullen doen aan de reflectie van het scherm, dat nu moeilijk te lezen is in direct zonlicht, lijkt vast te staan. Maar de iPad 2 zal het hoogstwaarschijnlijk zonder het retinascherm van de iPhone 4 moeten stellen. Dat scherm mag dan al een stuk scherper zijn, het is ook heel gulzig wat energieverbruik betreft en dat zou een te zware aanslag zijn op de leefduur van de iPad-batterij.

Luidspreker

De luidspreker op de huidige iPad laat wat te wensen over. De geluidskwaliteit is niet om over naar huis te schrijven en de luidspreker zit onderaan op het toestel, net op de plaats waar je ook je handen plaatst. Om daaraan te verhelpen zou de luidspreker niet alleen groter en krachtiger worden, maar zou hij ook naar de achterkant van het apparaat verhuizen.

Geheugen

De huidige generatie iPad’s is verkrijgbaar met 16, 32 en 64 gigabyte aan geheugen. Het lijkt logisch dat er voor de iPad 2 ook een variant met 128 GB aan geheugen op de markt komt.

Connectiviteit

Eén van de hardnekkigste geruchten die de voorbije maanden bleven terugkomen was die over de integratie van een USB-poort, wat het uploaden van gegevens naar het toestel een stuk makkelijker zou maken. Dat zou evenwel ingaan tegen de zogenaamde lock-down-strategie van Apple. Het bedrijf wil wat gebruikers op hun iPad kunnen zetten zo veel mogelijk via de eigen App-store laten verlopen en het integreren van een USB-poort zou net dat een stuk moeilijker maken. Al blijven er, ook nu nog, geruchten over een verbeterde connectiviteit de kop op steken. Net zoals dat bij elke productpresentatie van Apple het geval is, doken ook nu weer gelekte foto’s van het toestel op. En daarop is wel degelijk een extra uitgang te zien. Geen USB-poort evenwel maar wel een Thunderbolt-poort, een snellere variant op USB die ook op de nieuwste modellen van de MacBookPro-computers te vinden is. Maar ook zo’n verbinding zou afbreuk doen aan het gesloten systeem dat Apple graag hanteert. De kans dat er effectief een extra poort voor gegevensuitwisseling op de iPad 2 opduikt, lijkt dus behoorlijk klein.

Home Button

Ook de zogenaamde Home Button, de enige echte knop op de iPad, is onderwerp van speculatie. De knop zou, volgens sommige bronnen, helemaal verdwijnen. Applestichter Steve Jobs houdt niet van knoppen en zou in het nieuwe besturingssysteem de mogelijkheid hebben voorzien om met vijf vingers tegelijk een beweging te maken die de Home Button vervangt.