Direct naar artikelinhoud

Banken KBC en Dexia blijken minder schokbestendig dan gedacht

De grote Europese banken, waaronder KBC en Dexia, staan er slechter voor dan de Europese stresstest van eind juli doet geloven. Oeso-onderzoekers stellen dat de Europese stresstest uitgaat van te optimistische veronderstellingen.

De Europese stresstest, uitgevoerd door de koepel van toezichthouders CEBS, onderzocht de financiële sterkte van 91 Europese banken. Slechts zeven banken werden eind juli gebuisd. Alle andere, waaronder KBC Bank en Dexia, waren volgens CEBS sterk genoeg om een zware crisis in de periode 2010-2011 te doorstaan.

Financiële experts van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) plaatsen in een pas verschenen studie echter grote vraagtekens bij dat verdict. Alles draait om het verschil tussen de ‘trading book’ en de ‘banking book’.

De Europese stresstest ging na wat de gevolgen van een crisis zouden zijn op het staatspapier in de handelsportefeuille (‘trading book’) van elke bank. De gevolgen op het staatspapier dat de banken bijhouden als langetermijnbeleggingen (bijgehouden in de ‘banking book’) werden genegeerd. Onterecht, vindt de Oeso-studie, want in de ‘banking book’ bevinden zich de grootste financiële risico’s.

Het mogelijke verlies dat te maken heeft met de schuldencrisis komt voor alle onderzochte banken uit op 26 miljard euro in de ‘trading book’, tegenover bijna 139 miljard euro in de ‘banking book’.

De Europese stresstest ging ervan uit dat er met die langetermijnbeleggingen in de banking book niets fout kan lopen, omdat de eurolanden onlangs een driejarig noodfonds opgericht hebben dat over een reusachtige kredietcapaciteit van 720 miljard euro beschikt. Dat garandeert dat elke Europese overheid zijn leningen tegen de vervaldag zal kunnen terugbetalen, zo redeneert de CEBS.

Maar volgens de Oeso-onderzoekers is dat niet zeker, want het Europese noodfonds loopt maar tot 2012.

Beleggers mogen het staatspapier in de ‘banking book’ dus niet negeren - zoals de Europese stresstest wel heeft gedaan - vinden de Oeso-onderzoekers, omdat het risico op wanbetaling of een ingrijpende schuldherschikking niet onbestaande is. De lage beurskoersen van heel wat Euro-pese banken zijn volgens de studie het bewijs dat de beurs er ook zo over denkt.

Als je ook rekening houdt met de langetermijnbeleggingen, dan zijn KBC Bank en Dexia aanzienlijk blootgesteld aan mogelijke problemen met de staatsobligaties van Griekenland, Portugal, Spanje en Italië, stipt de Oeso-studie aan.

Dexia heeft eerder gemeld op 31 maart slechts 69 miljoen euro aan Grieks staatspapier te bezitten in zijn trading book, tegenover liefst 3,679 miljard euro aan Griekse langetermijnbeleggingen.

De studie wijst er ook op dat KBC Bank en Dexia blootgesteld zijn aan risico’s op Hongaars staatspapier. Hongarije behoort niet de eurozone en kan niet gered worden door het noodfonds. Beide banken hebben voor minder dan 300 miljoen euro aan Hongaars staatspapier, maar het bedrag van de langetermijnbeleggingen komt boven 5 miljard euro uit.