Direct naar artikelinhoud

Topjaar voor Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam heeft met 569.000 bezoekers een uitstekend jaar achter de rug. Tot eind april zijn de meesterwerken van Vincent van Gogh er te zien, totdat het Van Gogh Museum zelf zijn deuren weer opent op 1 mei 2013.

In 2012 zullen zo'n 569.000 mensen de Hermitage Amsterdam bezocht hebben. De bezoekcijfers tot 31 december zijn gebaseerd op een schatting, maar dat neemt niet weg dat de Hermitage een topjaar achter de rug heeft. In 2011 trok de kunsthal 335.000 belangstellenden.

Het jaar was prima begonnen met Rubens, Van Dyck & Jordaens. Vlaamse schilders uit de Hermitage. De tentoonstelling bood een prachtig panorama van de Antwerpse Gouden Eeuw en was zo succesvol dat ze maar liefst drie maanden verlengd werd tot tot 15 juni.

In juni opende een expositie over de impressionisten, die ook verlengd is en tot 27 januari 2013 loopt. Impressionisme. Sensatie & inspiratie(

) is meer dan een tentoonstelling met een reeks impressionistische topwerken. Ze confronteert de toentertijd revolutionaire en vaak onbegrepen impressionisten Monet, Pissaro, Renoir en Sisley (en niet-impressionistische uitlopers als Cézanne en Gauguin) met hun tijdgenoten en tegenstanders: classicisten zoals Eugène Delacroix, Jean-Léon Gérôme en Alexandre Cabanel, die in de tweede helft van de negentiende eeuw nog altijd bijzonder populair waren. Kortom: streepjestechniek, heldere en soms botsende kleuren en momentopnames van het dagelijkse leven versus gladgeschilderde, gedetailleerde historiestukken vol technische bravoure. De zalen worden gestoffeerd met teksten die als krantenartikelen vormgegeven zijn. Ze bieden een prima overzicht van de grote en kleine geschiedenis tussen 1863 en 1900: de heraanleg van Parijs, de Frans-Duitse oorlog van 1870 en het verdwijnen van de hoepelrok.

Nog tot 25 april 2013 is ook het Van Gogh Museum met zijn topstukken te gast in de Hermitage (

). Het bijzonder populaire Van Gogh Museum (in 2011 goed voor 1,6 miljoen bezoekers) is gedurende zeven maanden dicht voor dringende verbouwingen en aanpassingswerken onder meer voor de brandveiligheid. Het heropent op 1 mei 2013. De Hermitage toont zo'n zeventig werken van Vincent van Gogh en een reeks brieven een overzicht van zijn carrière. De thematische opstelling presenteert toppers zoals De slaapkamer, Het gele huis in Arles, De aardappeletersen Korenveld met kraaien. De bezoeker heeft meteen de gelegenheid Van Gogh te vergelijken met zijn beroemde Franse vrienden en tijdgenoten.

www.hermitage.nl. Reizen naar Nederland: www.b-europe.com

Feestjaar voor Amsterdam op komst

In 2013 viert Amsterdam om verschillende redenen feest. Eindelijk, na tien jaar sluiting en intensieve renovatie, gaat op 14 april het Rijksmuseum weer open. Al die tijd was er wel één vleugel opengebleven met meesterwerken zoals De nachtwacht van Rembrandt en Het melkmeisje van Vermeer. Het nieuwe Rijksmuseum belooft een totaalervaring te worden en zal als eerste nationaal museum ter wereld 365 dagen geopend zijn.

Nog in 2013 is het precies vierhonderd jaar geleden dat Amsterdam begon met de aanleg van de wereldberoemde grachtengordel. Het Concertgebouw aan het Museumplein en het gerenommeerde orkest met dezelfde naam vieren dan weer hun 125-jarig jubileum met onder meer livestream-concerten en een wereldtournee.

Daarnaast bestaat Artis, de beroemde dierentuin, 175 jaar. Vlak bij Amsterdam viert het Frans Hals Museum in Haarlem zijn honderdjarig bestaan met de jubileumtentoonstelling Frans Hals - oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan.

Het jaar 2013 zal ook in het teken staan van de bijzondere relaties tussen Rusland en Nederland. De Amsterdamse grachtengordel inspireerde tsaar Peter de Grote tot het aanleggen van Sint-Petersburg. Volgend jaar wijdt Hermitage Amsterdam dan ook een grote tentoonstelling aan hem.

In de herfst van 2013 zal ten slotte Chambres de Canaux plaatsvinden, een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars in verschillende grachtenpanden. Duidelijk een knipoog naar het spraakmakende Gentse Chambres d'amis uit 1986.

www.iamsterdam.com