Direct naar artikelinhoud

Frans persbureau looft moedig Belgisch operahuis

"Dwars tegen de Europese crisis en besparingen in trekt het Brusselse operahuis De Munt volle zalen door gedurfde en innovatieve voorstellingen aan te bieden. Ook al krijgt het intussen te maken met een krap budget, dalende subsidies en minder personeel." Het Parijse persbureau Agence France-Presse (AFP) ziet vol verbazing hoe het theater plaatsen tekort komt. "Mensen stromen toe. Niet alleen om de klassiekers van Verdi en Mozart te horen, maar ook voor meer obscure werken zoals De Hugenoten van Giacomo Meyerbeer."

Vooral de risico's die De Munt nam, vallen in de smaak bij AFP. "Het is benoemd tot operahuis van het jaar in 2011, een zeldzaamheid voor een theater buiten de Duitstalige wereld. De Vlaamse directeur Peter De Caluwe wil van De Munt een symbool van Europese eenheid maken." En dat terwijl het huis "minder middelen heeft dan de beroemde theaters in Milaan, Parijs of Londen".

Zo kunnen er "slechts" 1.140 mensen terecht in de zaal en is het podium "te klein". Een leeuwendeel van het budget, 32 van de 45 miljoen euro, is alleen al nodig om De Munt draaiende te houden. "Het artistieke budget is dan ook afhankelijk van het aantal verkochte tickets, ongeveer 6,5 miljoen euro, en sponsorinkomsten", schrijft AFP.