Direct naar artikelinhoud

Bijen zijn productiever in de stad

Het klinkt vreemd, maar bijen zijn productiever in de stad dan op het platteland. Mensen in stedelijke gebieden kweken meer bloemen, waardoor er meer plantendiversiteit is en dus meer bijen worden aangetrokken.

Een en ander blijkt uit een studie van de Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) in samenwerking met onder meer het Duitse Centre for Integrative Biodiversity Research. Hun bevindingen werden gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.

De onderzoekers probeerden te achterhalen of er een link was tussen de manier waarop mensen land gebruiken en de bestuiving door wilde bijen. Om dat te doen hebben ze op negen plaatsen in Duitsland speciale planten gezet. Het ging om planten die waren gekweekt in serres en die tot dan toe nooit in contact waren gekomen met het milieu, en dus ook niet met bijen of andere bestuivers.

Van de negen sites waren er enkele in het centrum van een stad, de rest lag in landbouwgebieden buiten het centrum. Vervolgens hielden de wetenschappers tijdens het bloeiseizoen bij welke insecten de planten bezochten, en hoe vaak ze dat precies deden. Daarnaast onderzochten ze ook enkele bijen op parasieten die ervoor zorgen dat de insecten minder lang leven.

Ecosystemen

De resultaten tonen dat planten veel vaker bestoven worden door bijen in de stad dan op het platteland, en dan meer bepaald door hommels. Tegelijkertijd merkten de onderzoekers op dat bijen uit de stad wel veel vaker krijgen af te rekenen met parasieten.

Volgens Robert Paxton, professor biologie en hoofdauteur, toont de studie wat de impact is van de moderne omgeving op wilde bijen en de planten die ze bestuiven. De omstandigheden in de stad zijn beter voor bijen, legt hij uit. Mensen in stedelijke gebieden kweken meer bloemen, waardoor er meer plantendiversiteit is en dus meer bijen worden aangetrokken. Dat bijen in de stad meer parasieten oplopen, is volgens de onderzoekers niet per se een probleem. Parasieten maken nu eenmaal deel uit van natuurlijke ecosystemen, benadrukken ze.