Direct naar artikelinhoud

Miljarden tekort op federale begroting

De regering stevent in 2018 af op een tekort van twee miljard. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) ontkent dat de regering de beloofde 100 euro aan lagere belastingen hierdoor niet zal kunnen geven.

Het was John Crombez, voorzitter van sp.a en in een vorig leven zelf kabinetschef op Begroting, die de definitieve cijfers van de begroting gisteren naar buiten bracht. In een tweet zette hij dat de regering in 2018 nog 2 miljard tekortkomt, en in 2019 3,15 miljard. "Het gaat om meer dan drie miljard bovenop de niet-ingevulde maatregelen", reageert hij. "De eigenlijke put is dus veel groter dan de regering laat uitschijnen. De beloofde voordelen zijn helemaal niet betaalbaar. Eric Van Rompuy heeft gelijk."

'Geen gat in taxshift'

Daarmee verwees hij naar de sombere voorspellingen, eerder deze week, van de begrotingsexpert van CD&V - toch een van de regeringspartijen. Van Rompuy waarschuwde dat de regering misschien de beloofde 100 euro extra per maand zal moeten uitstellen. Hij gaf ook toe dat de regering wellicht een aantal inkomsten heeft overschat. "Deze regering rekent zich rijk, net zoals ten tijde van Verhofstadt", sneerde de CD&V'er naar zijn eigen coalitie.

Zowel het kabinet van de begrotingsminister Sophie Wilmès (MR), als dat van financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) reageren laconiek op het uitlekken van de weinig florissante cijfers. "De minister heeft nooit iets anders beweerd," benadrukt de woordvoerster van Wilmès. "Er is nog steeds geen gat in de taxshift", vult het kabinet-Van Overtveldt aan. "De taxshift is, zoals al meermaals gezegd, volledig gefinancierd tot en met 2018. Dat is ook zo vastgelegd in de wet. Alle lastenverlagingen zijn gefinancierd."

Beide ministers geven wel toe dat er nog zware inspanningen geleverd zullen moeten worden om de begroting in evenwicht te krijgen. "Ook dat hebben we altijd zo gezegd", klinkt het nog bij de financiënminister. "Die inspanning zal moeten komen van aangehouden besparingen en het op koers houden van de structurele hervormingen."