Direct naar artikelinhoud

Di Rupo onder vuur voor zijn 'Vlaams activisme'

Elio Di Rupo (PS) doet te veel voor Vlaanderen en heeft te weinig aandacht voor de Waalse sociale problemen, zo klinkt het in Wallonië. 'Hij moet de premier van iedereen zijn', waarschuwt ABVV Luik. Di Rupo vindt de kritieken 'onjuist' en 'onbeschoft'.

Tussen de werknemers aan de poorten van Ford Genk is hij nog niet gesignaleerd, maar premier Di Rupo heeft een nieuw medium gevonden om hen een hart onder de riem te steken: Twitter. "Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de werknemers van #FordGenk", twitterde hij.

Zijn engagement voor de Limburgse werknemers wordt hem niet in dank afgenomen aan de andere kant van de taalgrens. Daar heeft men het moeilijk met zijn ontmoeting met de directieleden van Ford, iets wat hij niet deed voor de getroffen personeelsleden van Arcelor Mittal.

"We zitten hier met een enorm probleem", benadrukt Egidio Di Panfilo, algemeen secretaris van ABVV Luik. Volgens de vakbondsman is "de toestand totaal onaanvaardbaar". "We merken een verschil in de manier waarmee onze problemen worden behandeld. De premier geeft minder aandacht aan onze problemen: hoe is dat mogelijk? Hij moet de premier van iedereen zijn! Voor Arcelor Mittal heeft hij gewoon een telefoongesprek met Lakshmi Mittal gevoerd. Hij werkt liever voor de Vlamingen dan voor de Franstaligen en dat vinden we echt spijtig", zegt Di Panfilo.

Bij de christelijke vakbond (ACV) is men iets gematigder. "We gaan hier geen oorlog tussen Waalse en Vlaamse arbeiders ontketenen", zegt Jordan Atanasov. "Dat is zeker niet de bedoeling. We hebben wel gemerkt natuurlijk dat Di Rupo heel snel gereageerd heeft wanneer het over Ford Genk gaat, terwijl hij bij Arcelor naar de Waalse regering verwees. Lakshmi Mittal heeft hij niét ontmoet."

Ook uit Franstalige liberale hoek krijgt Di Rupo kritiek voor zijn "te uitgesproken Vlaams activisme". "Ik snap het niet goed", betreurt de Luikse liberale senator Christine Defraigne (MR). "Ik heb de premier vaak gevraagd om iets te doen voor Mittal en hij heeft geen direct contact met het bedrijf opgenomen. Ik zou willen dat Di Rupo de Waalse arbeiders even vurig zou verdedigen als de Vlaamse. Onze premier is Waal en socialist, maar daar plukken we weinig vruchten van", zegt Defraigne.

Opmerkelijk: Anne Demelenne, hoofd van het ABVV, weigert Di Rupo of de federale regering iets te verwijten. "Men moet deze zaken op Europees niveau regelen. En de vraag is: werkt men daar momenteel doeltreffend? Het antwoord is neen. Maar ik ga hier niet zeggen dat Di Rupo het slecht doet."

Bij het kabinet van de premier wijst men de kritieken af. "Onjuist en onbeschoft", vindt woordvoerder Guillaume de Walque. "Proberen de arbeiders te verdelen wanneer de context zo moeilijk is, helpt ons totaal niet vooruit."