Direct naar artikelinhoud

Titels win je in ijsbad en krachthonk

De Australian Open werd niet alleen in Melbourne beslist. Voorbereiding en herstel van voorgaande prestaties blijkt cruciaal om te winnen. Dat weet Novak Djokovic als geen ander.

"Murray versloeg Federer al in december tijdens zijn intensieve trainingsstage in Miami", aldus oud-kampioen Mats Wilander. Op zijn beurt kon Murray zondag in de finale niet tippen aan het fysiek van Novak Djokovic, die na vier sets (6-7, 7-6, 6-3, 6-2) een historisch drieluik afleverde.

Toen tennis in de jaren zestig een spel was voor heren met een verfijnd balgevoel had Roy Emerson het grandslamtoernooi in Melbourne, toen nog op gras, ook drie keer op rij gewonnen. Ook deze Australische legende zal erkennen dat zijn sport een metamorfose heeft ondergaan. Tennis is nu zo fysiek dat voorbereiding én herstel de bepalende factoren zijn geworden. Wie zich niet afbeult tijdens het off-season in december heeft de volgende maand geen kans in het vaak snikhete Melbourne.

Vol bewondering zag Richard Krajicek hoe Murray zich in Miami dagelijks liet geselen door twee Britse sparringpartners. Fitnesscoach Jez Greene legde aan de internationale media uit hoe een team van specialisten het lichaam van Murray boetseerde. Zijn dagindeling was op één ding afgestemd: een topprestatie op de tennisbaan. Djokovic doet al jaren niets anders.

Zijn glutenvrije dieet was de meest recente aanpassing in het strikte fitnessregime van de 25-jarige Serviër. Je kunt soms vraagtekens zetten achter het wonderbaarlijke herstel van de toptennissers. Was het werkelijk mogelijk dat Djokovic in 2012 in Melbourne aan een infuus, een ijsbad en een fysiotherapeut genoeg had om binnen twee dagen twee moordende vijfsetters te spelen tegen Murray en Nadal?

Murray en Djokovic bewezen de laatste maanden in elk geval dat tennistitels tegenwoordig eerst in het krachthonk worden verdiend. En wie het snelst herstelt van de geleverde inspanningen, wordt in de volgende partij terugbetaald. Daarom is het ook oneerlijk dat de Australian Open om commerciële redenen de halve finales over twee dagen verspreidt.

De heroïek van tennis

Djokovic had na zijn trainingspotje tegen Ferrer een dag langer rust dan Murray na zijn zware vijfsetter tegen Federer. De nummer 1 van de wereld won zijn vierde titel in Melbourne eigenlijk al op donderdag, in een ijsbad én in bed. Hoewel de winnaar van de tweede halve finale de laatste jaren vaak de sterkste bleek in de eindstrijd, was Murray zichtbaar geremd in zijn bewegingen.

De 25-jarige Schot had bovendien zijn linkervoet kapot gelopen op het stroeve rebound ace, hoewel hij zich niet gehinderd zei te voelen door zijn blaren. Djokovic liet Murray in de eerste set nog naar hartelust schaken in de Rod Laver Arena, maar sloeg in de tweede tiebreak wel toe. Prompt was de ziel uit de toch al vlakke partij.

Djokovic kijkt nu al uit naar Roland Garros, het enige grandslamtoernooi dat hij nog niet heeft gewonnen. Alleen een fitte Rafael Nadal lijkt Djokovic op gravel van zijn 'Nole Slam' te kunnen afhouden. Er zijn meer redenen om de rentree van Nadal, over twee weken in Chili, te bejubelen. Djokovic - Murray is te veel van hetzelfde. 'Rafa' moet met Djokovic de heroïek terugbrengen in het tennis.