Direct naar artikelinhoud

Ook laagste inkomens krijgen renovatiepremie

Ook na de fiscalisering van de renovatiepremie hebben Vlamingen recht op een premie van 10.000 euro. Wie te weinig belastingen betaalt om de premie via een belastingvermindering te krijgen, ontvangt het bedrag in de vorm van een krediet.

Op 1 november wordt de Vlaamse renovatiepremie grondig hervormd. Het gaat om een compensatie die je kunt aanvragen voor verbouwingen vanaf 10.000 euro. De renovatiepremie wordt gefiscaliseerd, waardoor ze alleen als een belastingvermindering zal worden uitgekeerd, gespreid over drie jaar. Het maximale bedrag van 10.000 euro blijft evenwel ongewijzigd.

Tot nu toe was het onduidelijk of Vlamingen met een laag belastbaar inkomen van de volledige premie konden genieten. Sommigen zouden zo 3.500 euro van de premie verliezen.

Sp.a-parlementslid Joris Vandenbroucke klaagde het probleem aan in het parlement en in De Morgen (DM 8/10). Maar Homans weerlegt dat het nieuwe systeem nadelig zou zijn voor wie weinig belastingen betaalt. "Ik verzeker dat, ondanks financieel moeilijke tijden, niemand zal worden uitgesloten. Wie nu veel belastingen betaalt, krijgt een belastingvermindering. Iemand die weinig of geen belastingen betaalt, krijgt een belastingkrediet."

De nieuwe regeling zal in de zomer van 2015 ingaan. Wie na 1 november 2014 nog een aanvraag wil indienen, moet zijn aanvraag opsparen tot midden 2015. Aan de voorwaarden voor de renovatiepremie verandert er niets, benadrukt Homans nog.