Direct naar artikelinhoud

De wondere wereld van 'Captain' Hogancamp

Marwencol

Canvas, zondag 29/4, 20u50

DOCU

Tijdens een uit de hand gelopen caféruzie wordt New Yorker Mark 'Hogie' Hogancamp door vijf man in coma geschopt. Wanneer hij na negen dagen bijkomt blijken geheugen en persoonlijkheid volledig gewist. Geld voor dure revalidatie en therapie is er niet. Om zijn trauma te verwerken besluit hij dan maar een eigen universum te creëren. Hij maakt poppenhuizen in de tuin en bevolkt die met barbiepoppen en G.I. Joe's. Gaandeweg neemt zijn fantasiewereld het over van de realiteit. Mark verzint 'nieuwe' vrienden, kennissen en buren en bouwt een eigen stad, genoemd naar de drie eerste 'bewoners': Mark, Wendy en Colleen. Welkom in Marwencol. Een fictief, Belgisch!, miniatuurstadje tijdens WOII waar de geallieerden een 'eeuwige' strijd tussen goed en kwaad uitvechten met de nazi's.

Met een maniakale precisie brengt 'Captain' Hogancamp de personages en zichzelf tot leven. De geschiedenis verzint hij erbij. Zo leert hij, mondjesmaat, opnieuw wie hij vroeger was.

De confrontatie met zijn vorige 'ik' is verre van aangenaam. Mark was immers geen doetje, maar een agressieveling met een zwaar alcoholprobleem. Die flarden van herinnering zorgen voor wanhoop, woede en vertwijfeling. Gelukkig vindt hij steeds weer rust binnen de veilige muren van Marwencol waarvan hij de rijke en woelige geschiedenis (zie marwencol.com) minutieus vertelt en fotografisch vastlegt. Als een New Yorkse kunstgalerij belangstelling toont en zijn werk tentoonstelt, keert hij stap voor stap terug naar de 'echte' wereld. In deze waarlijk verbluffende film van Jeff Malmberg (2011) vertelt 'Hogie' hoe deze bizarre therapie hem hielp in de zoektocht naar zijn vergeten verleden. Een triest, fascinerend en mooi verhaal dat dankzij de optimistische ondertoon toch doet glimlachen en zich ver weghoudt van de ordinaire freakshow.Marwencol werd maar liefst veertien keer (vorig jaar nog op Docville) bekroond als beste documentaire en is een zeldzaam pareltje. (JH)