Direct naar artikelinhoud

Politie laat voor 5 miljoen euro aan onbetaalde boetes verjaren

De politie heeft vijftienduizend onbetaalde superboetes versnipperd. 'De staatskas loopt zo minstens 5 miljoen euro mis', zegt Jan Adam van de vakbond ACV Politie.

De boetes werden vernietigd door de politiedienst Nationale Gerechtelijke Signaleringen in Brussel. Het betrof aanvragen om chauffeurs die door de rechter veroordeeld waren voor overdreven snelheid, vluchtmisdrijf, rijden onder invloed van alcohol en drugs... in de politiedatabank in te geven, zodat de politie bij een eventuele nieuwe confrontatie met de chauffeur onmiddellijk de uitstaande schuld zou kunnen opeisen. Het merendeel van de 15.000 overtreders waren buitenlanders, vooral Fransen.

"We spreken over de jaren van de superboetes. Boetes van 8.000 euro en meer waren geen uitzondering", zegt Jan Adam (ACV). Maar daarvan werd géén euro geïnd. Kort uitgelegd: de dozen met boetes vergaarden stof in de politiekantoren zonder dat er één chauffeur in de databank van de politie belandde. Daardoor konden die chauffeurs zich vrij in het Belgische verkeer begeven zonder risico te lopen dat de politie bij een interceptie zou beginnen over hun openstaande schuld.

Na vijf jaar waren alle vijftienduizend boetes verjaard. Commissaris Pietro Politi: "In december vorig jaar hebben we die boetes laten versnipperen door een gespecialiseerde firma. Wat moesten we? De boetes zijn verjaard en dus niets meer waard." De federale politie beweert de totale waarde van de boetes niet te kennen. Maar ze geven wel toe dat het om miljoenen gaat. "Minstens 5 miljoen euro", zegt Jan Adam. "Mogelijk zelfs 7 of 8 miljoen."

De uitleg over waarom die chauffeurs nooit werden geseind, is pure Kafka. "Door rondzendbrief 771 van 17 januari 2005 moesten hoofdgevangenisstraffen tot zes maanden opeens niet meer worden uitgevoerd. In diezelfde periode meldde de overheid ook dat uitgesproken boetes niet meer moesten worden geseind. Maar we bleven die boetes wel binnenkrijgen", zegt commissaris Politi. "Ik heb het college van procureur-generaals toen op de hoogte gebracht van het probleem en gevraagd hoe die boetes ooit zouden worden geïnd. Ze zouden een oplossing zoeken, maar we hebben nooit nog iets gehoord."

Adam: "Dit is pure verkwanseling van middelen in tijden van crisis. Iedereen weet dat de politie geld te kort heeft. En dan worden er zomaar miljoenen weggegooid."

De federale politie beklemtoont dat de vijftienduizend boetes ook nooit allemaal geïnd zouden zijn als de chauffeurs destijds wel waren gesignaleerd. "We hadden toch nooit alle chauffeurs gevonden." Jan Adam: "Het punt is: als de politie de instructies krijgt om ze niet te seinen, kan er natuurlijk geen enkele euro worden gerecupereerd."