Groen: "Regering reageert te mak op Turkije en laat deur open voor EU-lidmaatschap"

Volgens Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt reageert de Belgische regering niet ferm genoeg op de situatie in Turkije na de mislukte coup en staat de deur naar EU-lidmaatschap nog steeds open. "Voor de premier is de invoering van de doodstraf de rode lijn. Dat is een te makke reactie", klinkt het.

Premier Charles Michel (MR) kreeg tijdens het vragenuurtje in de Kamer heel wat vragen over de staatsgreep in Turkije. De eerste minister wees erop dat de regering zaterdagmorgen al heeft gecommuniceerd dat ze het aanwenden van geweld om de macht te grijpen veroordeelt en dat ze een oproep heeft gelanceerd tot terughoudendheid. "Wat gebeurt in Turkije is een totaal onaanvaardbare autoritaire ontsporing", aldus Michel.

Oppositiepartij vond de verontwaardiging van de premier "duidelijk oprecht en goed", zegt Wouter De Vriendt aan VRTĀ Nieuws.Ā "Maar er moet natuurlijk ook actie komen van de Belgische regering." Hij verwijst daarmee naar de onderhandelingen met Ankara over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

Met de massale zuiveringsoperaties door de Turkse president Erdogan komen die onderhandelingen op de helling te staan. "Voor ons heeft zo'n Turkije geen toekomst binnen de EU", zegt De Vriendt. "Maar de premier is niet meteen zinnens om de onderhandelingen stop te zetten.Ā Voor hem is de rode lijn het invoeren van de doodstraf inTurkije.Ā Zolang dat niet gebeurt, is er blijkbaar geen probleem. Voor ons is dat een te makke reactie als je ziet wat er vandaag gebeurt in Turkije."

Verschillende Europese politici hebben eerder al te kennen gegeven dat de doodstraf door de Turkse regering een spreekwoordelijke rode lijn is. "En wij durven geen millimeter afwijken van wat Europees wordt overeengekomen.Ā Dat is een teken van diplomatieke zwakte", stelt De Vriendt.Ā "In Europa heb je voortrekkers nodig die een ferm standpunt verdedigen."

De Vriendt roept de meerderheidsfracties op om een duidelijk standpunt in te nemen over de onderhandelingen met Turkije. "Fracties zoals die van de N-VA zeggen wel duidelijk dat ze er tegen zijn, maar finaal is het Belgische standpunt er een dat de deur voor Turkije nog altijd openstaat."

Meest gelezen