Direct naar artikelinhoud

Helft minder loon voor Legear

Dat het nooit een goed huwelijk is geweest tussen Jonathan Legear en Terek Grozny was al langer duidelijk. Maar nu beginnen beide echtelieden ook en plein public met potten en pannen te gooien. Legear beklaagt zich openlijk zijn keuze voor Terek Grozny. En dat is niet naar de zin van de voorzitter.

Jonathan Legear liet er in Voetbalmagazine geen twijfel over bestaan. "Had ik op voorhand geweten wat me te wachten stond in Grozny, ik had er nooit getekend. Dik salaris of niet." De buitenspeler vertrok in 2011 bij Anderlecht om olieroebels te tanken in Rusland. Nu is de opstandige republiek Tsjetsjenië niet meteen een droombestemming, maar uiteindelijk viel het nog meer tegen dan gedacht. Legear stoort zich eigenlijk aan alles: de eenzaamheid, de onvriendelijke Russen, het gebrek aan afleiding, het vele reizen, de slechte velden en dan is er nog het gemis van zijn zoontje. Komt daarbij dat zijn voetbalavontuur ook op sportief vlak niet meteen een voltreffer was. De conclusie van Legear was snel gemaakt. Liever vandaag dan morgen vertrekt hij uit Rusland.

Not amused

Het duurde niet lang of de klaagzang van Legear kwam Mago-med Daudov ter ore. De voorzitter van Terek Grozny was allerminst opgezet met de uitlatingen van zijn speler. "Wij zullen zijn loon met vijftig procent verminderen, want dit soort acties schaadt het imago en de reputatie van onze club." Ook Daudov heeft intussen meer dan spijt dat hij Legear indertijd heeft aangeworven. "We zijn nog altijd in shock van dat ongeval waarbij hij dronken een benzinestation binnenreed. Je moet naar hier komen om te voetballen en te werken, maar volgens mij mist hij de Belgische cafés. Ach, hij heeft hier drie jaar gezeten en nauwelijks 22 wedstrijden gespeeld en één keer gescoord. Ik zal blij zijn als zijn contract in juni afloopt. Zijn manager weet dat we open staan voor aanbiedingen, maar er zijn er nog geen gekomen. Wat begrijpelijk is. Profclubs willen profspelers, geen voetballers die te snel rijden en aan de drank zitten."

Beide partijen zullen ongetwijfeld opgelucht zijn als de overeenkomst in juni afloopt. Het kamp Legear tilt dan ook niet al te zwaar aan de uitlatingen van Daudov. "Ze willen gewoon druk zetten, zodat hij zou bijtekenen", klinkt het ietwat verrassend bij Christophe Henrotay, de manager van Legear. "Wij gaan geen uitlatingen doen en respect tonen. Nog zes maanden, en we hebben een andere club. Jonathan blijft een interessante speler, dus wij maken ons geen zorgen." Henrotay is er van overtuigd dat het incident in het tankstation die zoektocht niet zal bemoeilijken. "Daardoor is Jonathan toch bekend geworden in de hele wereld", grapt hij zelfs. "Zo wordt het voor mij alleen maar makkelijker."

Interesse

Ook voor Legear is het een uitgemaakte zaak: "In juni kan ik gratis weg. Twee ploegen die in de achtste finales van de Champions League zitten toonden al interesse. Dat had ik niet verwacht, want er werd toch gezegd dat ik me in Rusland begraven had. Onderschat de Russische competitie dus niet." Een terugkeer naar België sluit hij wel zo goed als uit. "Die kans is heel klein. Laten we zeggen hooguit twintig procent."

Eerst zal hij wel nog enkele maanden moeten nagelbijten. De Russische competitie herbegint op 8 maart. Aangezien het er niet naar uitziet dat Legear nog speelminuten krijgt, zal hij pas ten vroegste in juli een match kunnen spelen. "Maar dat is niet erg. Ik blijf hard werken op training", blijft de ex-Anderlechtspeler hoopvol. Tenzij er in januari toch nog een club aan zijn mouw trekt, want in die winterse transferperiode weet je natuurlijk nooit.