Direct naar artikelinhoud

Jarenlange terreur met schietpartij als ontknoping

Didi Swiers wilde legerpiloot worden. Toen ze 19 was, schoot haar ex Davy Simons die droom aan diggelen. Met één kogel in haar gezicht, één in haar achterhoofd en één in haar rug. 'Van haar zal niets meer komen', sprak Simons. Vanmiddag komt Didi Swiers op het assisenproces zelf vertellen en tonen wat er van haar is geworden.

Wetsgeneesheer Werner Jacobs gisteren in de assisenzaal over Didi Swiers: "Ze heeft geluk gehad. De kans bestond dat ze het niet zou overleven." Het, dat is 23 juli 2012. Die maandagochtend kreeg de toen 19-jarige Didi Swiers drie kogels in haar lichaam. Een eerste in haar rug, een tweede in haar aangezicht en een derde in het achterhoofd. Het laatste projectiel doorboorde haar hersenen.

Volgens de wetsdokter is het vandaag nog moeilijk een prognose te maken van de blijvende gevolgen. "De voorlopige schatting is een blijvende arbeidsongeschiktheid van 25 procent", zegt Jacobs. Een greep uit de lijst met haar beperkingen: "De rechterzijde van haar lichaam functioneert beperkt, problemen met haar geheugen, een spraakproblematiek en een kokerzicht." Of zoals wetsdokter Jacobs het letterlijk neerschreef in zijn medisch bulletin: "De opgelopen letsels hebben de oorspronkelijke toekomstplannen van Didi Swiers onmogelijk gemaakt. Er is nood aan hulp bij het uitvoeren van algemene dagelijkse activiteiten."

Vanmiddag moet duidelijk worden hoe Didi Swiers daarmee omgaat. Want ze komt zelf uitleggen hoe het met haar gaat. Het zal meteen haar eerste verschijning zijn op het proces.

Laatste keer

Didi Swiers groeide als Nederlandse op in de regio Eindhoven. In 2007 verhuisde ze met haar vader en moeder naar Houthalen-Helchteren. Een maand voor de dramatische dag behaalde Didi Swiers haar diploma moderne talen. Ze was ook net geslaagd voor haar eerste ingangsproeven voor het Nederlandse leger. Legerpiloot worden, was een stapje dichterbij.

Of toch tot de feiten van maandag 23 juli 2012 aan het uitzendkantoor Synergie in Hasselt. Didi Swiers legt binnen een test af. Haar moeder wacht haar op in de auto. Als Didi Swiers het kantoor buiten wandelt, stapt er een man met een kap op haar af. Het is Davy Simons, haar ex-vriend, op dat moment werkloos en wonend in een stacaravan. Swiers vlucht, Simons vuurt met een zilveren pistool haar in de rug. Enkele tientallen meters verder valt Didi Swiers neer. Waarop Davy Simons opnieuw schiet. Een motorrijder stopt en richt zich tot Davy Simons, toen 24 jaar: "En jong? (sic)" Waarop Simons: "Dit is de laatste keer dat ze me heeft bedrogen."

Als Didi Swiers enkele minuten later naar het ziekenhuis wordt overgebracht is ze in levensgevaar. Ze zal het ziekenhuis pas twee maanden later verlaten. Ze moest toen vijf dagen per week naar een revalidatie-instelling.

Achteraf gezien zat een groot conflict er al veel langer aan te komen. Didi Swiers begon op haar veertiende een relatie met de vijf jaar oudere Davy Simons. Haar ouders knepen een oogje dicht. Omdat ze dachten dat de liefde de pijn van de verhuizing bij hun dochter zou verzachten. Het eerste jaar verliep alles goed. Maar daarna waren er meer slechte dan goede momenten. Aan de politie verklaarde Didi Swiers dat hij haar al jaren sloeg als iets niet naar zijn zin was. Op het eind zou hij haar zelfs dagelijks hebben geslagen.

Blauwe plekken

De politie moest vanaf 2009 alleszins meerdere keren tussenkomen. Ze stelden onder andere processen-verbaal op wegens slagen en verwondingen, gedwongen seksuele betrekkingen en intrafamiliaal geweld. In haar gsm hield Didi Swiers een soort portfolio bij met blauwe plekken die ze 'kreeg' van Simons.

Didi Swiers wilde de relatie lang niet verbreken. Omdat ze van hem hield. En omdat ze schrik had van hem. Want Davy Simons had er al eerder mee gedreigd haar op te wachten als ze een einde zou maken aan hun relatie. Enkele dagen voor Davy Simons zijn pistool uit de kast haalde, had hij via Facebook ontdekt dat 'zijn' Didi Swiers een relatie had met een man uit Nederland. "Ze moet kapot", vertelde Simons aan een vriend.

Didi Swiers zegt dat ze Davy Simons dat weekend via een sms liet weten dat het gedaan was tussen hen. Zijn antwoord, nadat hij haar ontelbare keren tevergeefs belde: "Succes in je verder leven."