Het land kreunt onder de hitte: snelweg, bruggen en sporen zetten uit

© ToPa

Bij temperaturen van meer dan 35 graden hebben niet alleen de mensen het lastig. Het verkeer in ons land is woensdag op verschillende plaatsen verstoord door problemen met de infrastructuur.

Asfalt warmt erg snel op bij hoge temperaturen en dat had woensdag vervelende gevolgen op de E313. Zo’n 800 meter voor de afrit Hasselt-Oost kwam het wegdek omhoog. Het linkerrijkvak is er over een lengte van 50 meter lang afgesloten en het verkeer verloopt traag over een afstand van drie kilometer. Ook op de Taunusweg in Munsterbilzen is het wegdek op vier plaatsen beschadigd.

Bij extreme hitte kan ook een brugdek uitzetten. Beheerder Waterwegen en Zeekanaal sloot woensdag preventief twee bruggen in Brugge af. Het autoverkeer werd omgeleid en water werd ingezet om de bruggen af te koelen. Ook de Tolpoortbrug in Deinze werd buiten werking gesteld. Dinsdag ondergingen de Ringbrug in Willebroek en de Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos hetzelfde lot.

© Dirk Kerstens

Enkele medewerkers van Infrabel controleerden woensdagnamiddag de sporen tussen Antwerpen-Centraal en Berchem. Zij stelden daarbij enkele onregelmatigheden vast. “Woensdag liep de temperatuur buiten op tot 35 graden Celsius. Maar de temperatuur van de spoorstaven liep op tot 50 graden”, zegt Ivan Jorissen, ingenieur van Infrabel. “De spoorstaven kunnen een temperatuur van 60 graden aan. Maar voor de zekerheid sturen we een team op pad dat nagaat of de spoorstaven door de warmte niet te veel zijn uitgezet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen