Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Orale seks lijkt risico op miskraam te verkleinen

In het onderzoek had de miskraamgroep ruim 20 procent minder orale seks dan de groep zonder problemen.Beeld ANP

‘Een geniaal idee’, ‘belangrijkste onderzoek ooit’, ‘alle mannen doen nu een high five’. Luid klinkt het digitale gegiechel, nu Leidse onderzoekers andermaal hebben aangetoond dat orale seks op de man het risico op een miskraam bij de vrouw lijkt te verkleinen. ‘Suck dick to get pregnant’, zoals een van de meer gevatte commentaren op sociale media het samenvat.

De wetenschap achter de lacherigheid is overigens volstrekt serieus. Ongeveer een op de honderd vrouwen die zwanger probeert te worden, krijgt herhaaldelijk een miskraam. Mogelijk stoot het lichaam de foetus af, die bestaat immers deels uit ‘lichaamsvreemd’ weefsel van de vader. Al twintig jaar geleden kwam in Leiden immunoloog Carin Koelman op het idee dat er wellicht een verband is met die gegarandeerde manier waarop vrouwen eiwit van hun partner binnenkrijgen: fellatio.

“Bekend is dat er antigenen in zaadvloeistof zitten. En het slijmvlies in de mond en de maag neemt antigenen sneller op dan het slijmvlies van de vagina, en remt het immuunsysteem efficiënter af”, zegt Tess Meuleman van het Haga-ziekenhuis in Den Haag, eerste auteur van het nieuwe onderzoek . “Het spijsverteringskanaal moet immers ook wijs worden uit allerlei antigenen uit voedsel.”

Dat gaf een wonderlijke reeks publicaties. Zo bleek orale seks en het doorslikken van het zaad in verband te staan met minder zwangerschapsvergiftiging. Een andere studie bekeek 66 vrouwen die twee miskramen hadden gehad: hoewel ze evenveel orale seks beoefenden als een controlegroep, slikte maar een kwart het zaad door, terwijl dat bij vrouwen zonder zwangerschapsproblemen de helft was.

En nu dus de volgende stap. Bij een vergelijking van 97 vrouwen met minstens drie onverklaarbare miskramen met 137 vrouwen zonder problemen, lijkt fellatio opnieuw uit te maken: de miskraamgroep had ruim 20 procent minder orale seks dan de groep zonder problemen. Opnieuw een aanwijzing dat mannenzaad een soort inenting is tegen afstoting van de vrucht, noteert Meuleman met negen collega’s van het LUMC in vakblad Journal of Reproductive Immunology.

Stevige kanttekeningen

Een conclusie met stevige kanttekeningen, zegt Meuleman. Zo is het “absoluut niet de bedoeling” dat vrouwen na een miskraam gaan denken “dat het hieraan ligt”, benadrukt ze. Ongeveer een op de vijf zwangerschappen loopt uit op een miskraam, en daarvoor zijn talloze oorzaken. “We denken dat dit slechts een van de vele mechanismes is.”

Opvallend is bovendien dat van de miskraamvrouwen er ongeveer net zoveel het zaad zeggen door te slikken als van de vrouwen uit de controlegroep. Meuleman houdt het erop dat dit een vertekening is. “Dit onderwerp is taboe, met name de vragen over doorslikken waren in onze enquêtes slecht ingevuld. In andere studies zie je een effect van doorslikken wel.”

Een “leuk en interessant artikel”, reageert medisch immunoloog Eric Spierings (UMC Utrecht), niet betrokken bij het onderzoek. “Dit is zeker niet uit de lucht gegrepen. Liefst zou je de relevante stoffen willen isoleren en ze oraal toedienen, in de vorm van een sociaal geaccepteerd pilletje.” Voor het zover is, is er nog veel vervolgonderzoek nodig, benadrukt ook Spierings. Zo vraagt hij zich af in welke fase van de zwangerschap de orale seks uitmaakt, en “of je de tolerantie blijvend moet voeden”.

Meuleman hoopt dat het inzicht dat orale seks wellicht helpt tegen bepaalde zwangerschapsproblemen doordringt tot de spreekkamer. “Hoe taboe het ook is, ik vind dat het de aandacht verdient van de patiëntengroep. Ik ken bijvoorbeeld collega’s die rondom een ivf-procedure informeel aanraden vooral door te gaan met seksueel contact, om te zorgen dat de baarmoeder de vrucht gemakkelijker accepteert.”

Al zal de lacherigheid blijven, ziet Meuleman zelf ook wel in. “Altijd als ik hierover begin op een wetenschappelijke congres, hoor ik een enorm gegiechel in de zaal. En dan sta je dus voor een zaal met allemaal professionals he.”