Controverse rond nieuwe imam Grote Moskee

De Grote Moskee in Brussel

In de Grote Moskee in Brussel preekte onlangs een imam die enkel Arabisch spreekt en betaald wordt door de regering van Saudi-Arabië, zegt de Antwerpse imam Nordine Taouil. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt van ‘een beginnersfout die niet herhaald mag worden’.

De Grote Moskee is sinds eind vorige maand tijdelijk in handen van de Moslimexecutieve. De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel had aanbevolen het beheer van die belangrijke moskee weg te halen bij het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (ICCB). Dat zou te dicht staan bij Saudi-Arabië en het salafisme in ons land promoten.

Maar op het eerste vrijdaggebed sinds de Moslimexecutieve de moskee leidt, preekte een erkende imam die afgestudeerd is aan de islamitische universiteit van Medina, enkel Arabisch spreekt en betaald wordt door het Saudische ministerie van islamitische zaken. Dat beweert de Belgische imam Nordine Taouil. Hij richtte onlangs nog een organisatie op die een Belgische islam wil promoten.

Het probleem ligt volgens Taouil bij de leiding van de Moslimexecutieve, die beslissingen neemt die niet gedragen worden door de moslimgemeenschap. ‘Marokkaanse en Turkse organisaties sluiten daar onder tafel akkoorden’, aldus Taouil.

Het Cultureel Islamitisch Centrum van België (CICB), de organisatie van onder meer Taouil en de Gentse imam Brahim Laytouss, vraagt al langer een gesprek met het kabinet van Koen Geens (CD&V), de bevoegde minister. ‘We willen hem vragen stellen over het democratische karakter van de Moslimexecutieve, maar er is nog niet ingegaan op onze vraag tot overleg.’ Het CICB zegt ‘externe bemoeienissen en financiering’ expliciet af te wijzen. ‘We willen verandering, en zijn neutraal en pluralistisch’, klonk het bij de oprichting eerder dit jaar.

‘Beginnersfout’

Geens bevestigde in een reactie aan Radio 1 dat het de bedoeling is dat vier imams elkaar wekelijks afwisselen en dat het vrijdag iemand was die het Nederlands en het Frans onmachtig is. ‘Hij werd simultaan vertaald in het Frans en heeft gepredikt over vrede. Een medewerker van mij was daarbij aanwezig’.

Tegelijkertijd erkent Geens dat dit niet de bedoeling kan zijn en sloeg mea culpa. ‘Dit is een beginnersfout, waarvoor excuses, en het zal de laatste zijn.’

De minister wijst er wel op dat een en ander niet uit proportie getrokken moet worden. ‘We zijn goed bezig, we kwamen van heel ver,’ aldus Geens. ‘Er is binnen de moslimgemeenschap nu een gezonde competitie aan de gang, we moeten ook daar de oorzaak zoeken van waarom die zo nadelig in de pers komt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content