Direct naar artikelinhoud
Brexit

‘België zal op lange termijn impact brexit voelen, maar niet catastrofaal’

Demonstranten tegen de brexit.Beeld REUTERS

De Belgische economie zal ook op lange termijn een zekere impact van de brexit voelen, maar die zal “niet catastrofaal zijn, ook niet in het geval van een no deal”. Dat zegt Patrick Bisciari, onderzoeker bij de Nationale Bank van België. 

Patrick Bisciari publiceerde een overzicht van de grote bestaande studies over de impact van de brexit, gaande van de London School of Economics over het IMF en de KU Leuven, en nam daar de mediaan van. Bisciari kwam de onderzoekspaper maandag voorstellen in het Europees parlement, op uitnodiging van Philippe Lamberts, Europarlementslid voor Ecolo.

Of er nu een brexit met of zonder akkoord met de Europese Unie komt, België is het op twee na zwaarst getroffen land in de EU, na Ierland en Luxemburg. Maar het verschil met die eerste twee is vrij groot, concludeert Bisciari, waardoor ons land eigenlijk meer aansluit bij landen als Cyprus en Nederland, die de top vijf vervolledigen.

Vooral VK verliezer

Er is een zekere impact op het bbp - het IMF voorziet bijvoorbeeld een verlies van 0,9 procent - maar die ligt eigenlijk niet zo gek veel hoger dan de gemiddelde impact voor de hele EU, betoogt Bisciari. Bovendien is vooral het Verenigd Koninkrijk zelf de grote verliezer, blijkt uit de verschillende studies.

Welke brexit we precies krijgen, en of de Britten nog uit de Europese Unie zullen stappen, is intussen verre van zeker. De Britse premier Theresa May probeert nu samen met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour een nieuwe uitweg te vinden, nadat haar akkoord met de EU al drie keer door het Britse Lagerhuis is weggestemd.

Volgens Philippe Lamberts “lijkt het mogelijk” dat de Britten Europese verkiezingen zullen moeten organiseren, wat hij een “aanmoedigend feit” zou vinden. “Wij hebben altijd gezegd dat de brexit een slecht idee is. Bij Europese verkiezingen zal de groep die zich tegen het verlaten van de EU verzet, misschien versterkt zijn.”

Onzekerheid

Bij de voorstelling van de studie waren ook vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties Unizo en VBO aanwezig. Volgens Thomas Pirard van de Unizo-studiedienst is voor kmo’s vooral de aanslepende onzekerheid een groot probleem. “Kmo’s hebben minder mankracht en middelen dan grotere bedrijven, en bepaalde investeringen die ze zouden moeten doen in het geval van een brexit zonder akkoord durven ze niet te doen net omdat die uitkomst nog zo onzeker is”, zegt hij.

Benoit Monteyne van het Verbond van Belgische Ondernemingen VBO deelt die analyse, zei hij. “Voor ons is het nu de prioriteit om een no deal koste wat het kost te vermijden. We steunen dan ook de oproep van Europees president Donald Tusk om de onderhandelingstermijn te verlengen, zodat de Britten hun huiswerk kunnen maken en eindelijk met een oplossing kunnen komen waar een consensus over bestaat. Als we moeten kiezen tussen een no deal, of verlengingen, dan is de keuze snel gemaakt.”

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk biedt May een “flexibele” verlenging van de artikel 50-procedure aan. De brexit zou dan plaatsvinden van zodra het Britse Lagerhuis het met de EU onderhandelde echtscheidingsakkoord heeft goedgekeurd.