Direct naar artikelinhoud

Matthew McConaughey en Woody Harrelson in nieuwe tv-reeks

HBO komt in januari met een nieuwe serie op de proppen, met Matthew McConaughey en Woody Harrelson in de hoofdrollen. De reeks heet True Detective en telt acht afleveringen. De eerste aflevering is op 13 januari te zien. Het is voor McConaughey de eerste keer dat hij een hoofdrol in een grote tv-serie heeft.

De thriller vertelt het verhaal van twee detectives die in Louisiana in de jaren negentig op een koelbloedige seriemoordenaar jagen. Het is de bedoeling dat er meerdere seizoenen volgen met andere hoofdpersonages, zoals dit bijvoorbeeld ook gebeurt met de reeks American Horror Story.

Google mag boeken digitaliseren

Het project van Google om miljoenen boeken in een digitale bibliotheek te zetten, is geen schending van het auteursrecht, oordeelt een federale rechtbank in New York. Daarmee is een acht jaar oude aanklacht van de Amerikaanse schrijversgilde tegen de internetgigant verworpen. Google bewijst onderzoekers en het bredere publiek juist een dienst met het online zetten van miljoenen boeken, vindt rechter Denny Chin. Google Books, zoals de digitale bibliotheek heet, omvat inmiddels meer dan 20 miljoen titels.

Paul Aiken van de Schrijversgilde meldt dat zijn organisatie de uitspraak zal aanvechten: "Google heeft zonder toestemming digitale edities gemaakt van vrijwel alle meest waardevolle, door auteursrecht beschermde werken ter wereld. Bovendien heeft het bedrijf daarvan geprofiteerd. Een dergelijke omvang gaat naar onze mening het argument van redelijk gebruik, dat de rechter hanteerde, te boven."

'Alleen Elvis blijft bestaan' dubbel zo lang in december

Het Canvasprogramma Alleen Elvis blijft bestaan wordt in december Alleen Elvis XL. De talkshow met Thomas Vanderveken zal dan bijna twee uur duren, dat is dubbel zo lang als nu.

De wijziging komt er op vraag van de kijkers. Die lieten in groten getale weten het frustrerend te vinden dat niet alle geselecteerde tv- en filmfragmenten, die de inspiratiebron vormen voor het gesprek dat Vanderveken met zijn gasten voert, aan bod kunnen komen. Dat zijn er in totaal twaalf en dat bleken er een stuk te veel voor een programma van een uur.

De gastenlijst voor december oogt veelbelovend met namen als Bart Peeters, historicus Bruno De Wever, Bozar-directeur Paul Dujardin en Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs.

Het opzet van Alleen Elvis blijft bestaan is ambitieus: één uur livetelevisie met één gast, zonder scenario of vragenlijst.