Direct naar artikelinhoud

Fraudeonderzoek bij oudste bank ter wereld

Het Italiaanse Openbaar Ministerie doet onderzoek naar topman Fabrizio Viola van de bank Monte dei Paschi di Siena. Viola zou verantwoordelijk zijn voor vervalsing van de boekhouding en schuldig aan marktmanipulatie.

Het onderzoek, dat is ingesteld na klachten van twee aandeelhouders, is overgedragen aan de officier van justitie in Milaan. Ook de voormalige voorzitter van de bank, Alessandro Profumo, is onderwerp van een onderzoek naar frauduleuze praktijken. Dit meldt Reuters op basis van informatie van ingewijden. De bank geeft zelf geen commentaar.

De openbare aanklager heeft anderhalf jaar de tijd om over te gaan tot vervolging of de zaak te seponeren. Het onderzoek spitst zich toe op derivatenhandel tussen 2001 en 2014 die niet correct in de boeken zou zijn verantwoord. De transacties waar het om gaat zijn bekend onder de naam Alexandra en Santorini.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena kwam in juli in de problemen vanwege een omvangrijke portefeuille met slechte leningen op de bankbalans. Er kwam een reddingsplan, waarbij het bestuur eind juli instemde in met een kapitaalinjectie door beleggers. Het gaat om een bedrag van ruim 5 miljard euro, liefst zesmaal de marktkapitalisatie van de bank. Ook zegde het bestuur toe een groot deel van zijn slechte leningen van de hand te doen. Het plan is om die leningen van de balans te halen en in een apart vehikel te stoppen, een zogenaamde bad bank. Daarmee is een bedrag van zo'n 9,2 miljard euro gemoeid.

Niet eerste keer

Opmerkelijk is dat het niet de eerste keer is dat de bank moest worden gered, en dat er sprake is van een schandaal. Ook in 2008, gedurende de bankencrisis, bengelde Monte dei Paschi di Siena op de rand van de afgrond. De oudste bank ter wereld en de op twee na grootste van Italië moest worden gered door overheidssteun.

Tegelijk is de bank voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Ze wordt ervan beschuldigd Bankitalia (de Italiaanse Centrale Bank) vervalste stukken te hebben voorgelegd over haar problemen. De balans van de bank verborg honderden miljoenen aan dubieuze leningen en een rampzalige handel in rommelkredieten.