Direct naar artikelinhoud

Duurste huizen staan in Leuven, goedkoopste in Kortrijk

Kortrijk heeft de betaalbaarste woningen, Leuven de duurste. Wie in Kortrijk naar een eigen stek zoekt, moet daar gemiddeld 10,2 jaar voor werken. In Leuven kost een eigen huis al gauw 15,9 jaarinkomens.

Op dit moment wonen 1,6 miljoen Vlamingen in een van de dertien centrumsteden. In vergelijking met 2000 zijn dat er 154.000 meer, een stijging van 10,6 procent. De gemiddelde woningprijzen schommelden in 2014 tussen 180.000 en 312.000 euro. Dat blijkt uit de studie Centrumsteden in evolutie' die Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) liet opstellen.

In Leuven kost een huis het meest: gemiddeld 312.162 euro. Brugge heeft de tweede duurste woningmarkt. Daar kost een eigen plek gemiddeld 243.998 euro. In Kortrijk is dat 181.830 euro - dat is de stad met de goedkoopste huizen. Maar goedkoop staat niet per se gelijk aan betaalbaar, net als duur niet altijd gelijk staat aan onbetaalbaar. Van Volcem houdt rekening met het gemiddelde jaarinkomen van de inwoner van de stad.

Over de jaren heen bleef de ranglijst van centrumsteden nagenoeg ongewijzigd. Eén uitzondering daarbij: Gent. "Waar die pakweg twintig jaar geleden nog onderaan de lijst van minst betaalbare steden bungelde, klimt de studentenstad nu op naar de derde duurste. De stad heeft erg geïnvesteerd in stadsvernieuwing." Ook Leuven en Antwerpen worden steeds minder betaalbaar. Daar stegen de woningprijzen, net als in Gent, drie keer zo snel als de inkomens.

Als we kijken naar de evolutie van de betaalbaarheid van de voorbije tien jaar, wordt Genk het snelst meer betaalbaar. "Dat is het gevolg van de stijging van het inkomen van de Genkenaars vanaf 2014", verklaart Van Volcem. De inkomens stijgen er dus sneller dan de huizenprijzen. Ook Oostende wordt meer betaalbaar, maar daar zit volgens Helgers een andere reden achter. "De markt van kustappartementen en buitenverblijven is gevoeliger geworden door de economische crisis."

"Huizen in West- en Oost-Vlaanderen zijn doorgaans ouder en van mindere kwaliteit, wat de lagere woningprijzen verklaart", zegt Roel Helgers, onderzoeker aan de KU Leuven. "Die zijn ook altijd zo laag geweest, terwijl de lonen stilletjesaan hoger geworden zijn."

Dat Leuven de minst betaalbare is, heeft te maken met verschillende factoren. Helgers: "De vele voorzieningen van de stad, een grote werkgelegenheid en de locatie dicht bij Brussel. In Leuven blijven heel wat mensen hangen na hun studententijd, dus de stad trekt hoge inkomens aan. Zij zijn bereid om een groter deel van hun loon te spenderen aan een huis, omdat ze zo dicht bij hun werk willen wonen."