© JHS

Pijl en boog kost ALF-activiste Anja Hermans celstraf

Voormalig Animal Liberation Front-activiste Anja Hermans (36) uit Beveren is voor de zoveelste keer veroordeeld. Ditmaal werd ze betrapt in het bezit van een pijl en boog.

jbs

Anja Hermans leek haar criminele verleden achter zich te hebben gelaten. In de zomer van 2015 studeerde ze met grote onderscheiding af als criminologe. Met het diploma op zak hoopte ze een kennis- en adviescentrum op te starten rond radicalisering en extremisme. Rond diezelfde periode kwam Hermans dan toch weer met het gerecht in aanraking.

De politie betrapte haar op 27 juli 2015 in Beveren, waar ze woont, met een boog en vier pijlen. In principe is een handboog geen verboden wapen, maar wanneer de drager geen wettige reden kan geven, is de wapendracht toch strafbaar. Hermans kreeg drie maanden cel en 600 euro boete.

'Bad girl'

Vroeger was Hermans de meest beruchte ‘bad girl’ van het land. Wie eind jaren negentig een McDonald’s, een nertskwekerij of een vleesbedrijf uitbaatte, paste maar beter op voor haar. In naam van het Animal Liberation Front (ALF) werden nertsen vrijgelaten, en fastfoodtenten en vrachtwagens van pluimveehouders in brand gestoken. Zelfs de Antwerpse onderzoeksrechter Jacques Mahieu moest het ontgelden: Hermans werd betrapt, terwijl ze zijn auto in brand probeerde te steken.

In 2007 en 2008, tot slot, drong Hermans twaalf keer binnen in de kerncentrale in Doel om de gebrekkige beveiliging aan te kaarten. Alles samen zat de voormalige dierenrechtenactiviste vier jaar in de cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER