Direct naar artikelinhoud

Sarah Ferguson verkoopt afspraken met ex-echtgenoot prins Andrew

De ex-vrouw van de Britse prins Andrew, Sarah Ferguson (50), werd gefilmd terwijl ze een grote som geld aanvaardde van een journalist die zich voordeed als een rijke zakenman. In ruil voor het geld zou Ferguson hem in contact brengen met haar ex-man, die handelsvertegenwoordiger is voor Groot-Brittannië.

Sarah Ferguson, die van 1986 tot ‘96 getrouwd was met prins Andrew, werd op heterdaad betrapt door de Britse tabloid News of the World. Een journalist van de krant deed zich voor als een zakenman die in contact wilde komen met Andrew. Dat kon Ferguson wel regelen, zo bleek. Al was het tegen een prijs, 575.000 euro om precies te zijn.

Op de video die de krant in haar bezit heeft, is te zien hoe de voormalige hertogin van York een voorschot van 31.800 euro aanvaardt. “Ik kan alle deuren voor u openen”, zegt Ferguson in de opname. “Als u met hem in contact wenst te komen voor zaken, zorg dan voor mij, en dan zal hij voor u zorgen. U krijgt het tienvoudige ervoor terug”, luidt het. Ferguson zou de ‘zakenman’ twee keer ontmoet hebben, één keer in een hotel in New York en een tweede keer in een privéclub in Londen.

Buckingham Palace stuurde gisteren een korte mededeling rond die stelde dat prins Andrew niet op de hoogte was van de fratsen van zijn ex. Dat wordt bevestigd door Ferguson zelf.

Het koppel bleef na de scheiding bevriend en woont zelfs in hetzelfde huis. Ze werden ook al meermaals samen met hun inmiddels volwassen dochters Beatrice en Eugenie op vakantie gespot. Na de scheiding leefde Ferguson van allerlei schnabbels, maar het is een publiek geheim dat ze met een schuldenberg zit.

Dat geeft Ferguson, die ondertussen haar excuses heeft aangeboden ook grif toe. “Ik betreur de toestand en de last die werd veroorzaakt”, zegt ze. “Het klopt dat mijn financiële toestand delicaat is, maar dat is geen excuus voor mijn zware beoordelingsfout en het spijt me echt dat dit gebeurd is.”

Zondag werd Ferguson verwacht op een gala in Los Angeles, waar ze een onderscheiding in ontvangst moest nemen voor haar werk met kansarme kinderen. Ze verscheen niet op de rode loper en koos voor een achterdeur om cameraploegen en reporters te ontwijken. In haar speech zei ze dat ze “een moeilijke dag” gehad had en dat ze “van kinderen houdt en volwassenen haat.” (KH)