Direct naar artikelinhoud

Euronext onderhandelt met Deutsche Börse

BRUSSEL l De pan-Europese beurs Euronext heeft aangekondigd de fusiegesprekken met de Londense beurs LSE stop te zetten. Daarentegen voert Euronext wel 'actieve gesprekken' met Deutsche Börse en 'andere partijen'.

Euronext heeft de beslissing om niet langer toenadering met LSE te zoeken genomen nadat Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs, een belang van 15 procent had genomen in de LSE, zo staat in een mededeling.

Op 23 mei is er aandeelhoudersvergadering van Euronext. De kwestie zal daar uitgebreid ter sprake komen. Euronext stelt gisteren ook dat een fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs en die van Frankfurt "in het volle belang van de aandeelhouders" is, maar raadde de aandeelhouders af het agendapunt goed te keuren waarin staat dat een fusie met de Duitsers de beste optie is. Een akkoord hierover is er immers nog niet.

Vorig jaar liepen fusiegesprekken met Deutsche Börse nog spaak wegens onenigheid over de locatie. Maar sinds enkele weken laaiden de geruchten weer op. Reto Francioni, de Zwitserse topman van de beurs van Frankfurt, verklaarde recent nog in de Duitse krant Handelsblatt dat hij streeft naar een snel akkoord.

Maar Francioni stelde eveneens enkele duidelijke eisen. Zo wil hij dat de hoofdzetel van de fusiebeurs in Frankfurt blijft. Bovendien wil hij geen afstand doen van Clearstream, dat de afwikkeling van de beurstransacties voor zijn rekening neemt.

Euronext leek toen minder gehaast. Maar gisteren luidde het dat alle opties open moeten blijven. Euronext wilde niet precies zeggen met welke partijen nog gepraat wordt. Het bedrijf zegt zo snel mogelijk meer informatie te geven.

Deutsche Börse heeft anderhalf jaar geleden de aanzet gegeven voor een fusiegolf tussen internationale effectenbeurzen door een bod uit te brengen op LSE. Een beursfusie is interessant voor beleggers en handelaars. Die krijgen te maken met lagere transactiekosten. Naast Euronext hebben ook Nasdaq en de New York Stock Exchange zich gemeld aan het overnamefront.

Euronext heeft meer dan een jaar lang zijn zinnen gezet op LSE, maar werd daarbij opgehouden door de Britse mededingingsautoriteiten. Toen Nasdaq dit jaar een bod van omgerekend 3,5 miljard euro op de Londense beurs lanceerde, moest de pan-Europese beurs zich terugtrekken. De prijs bleek te hoog. Doordat de Amerikanen zich in de strijd mengden werd Euronext richting de Duitsers gedreven. Een woordvoerder van Deutsche Börse weigerde gisteren commentaar te geven op de verklaring van Euronext. De exploitant van de beurs in Frankfurt heeft diverse malen laten weten de voorkeur te geven aan een fusie met Euronext.