Direct naar artikelinhoud

Elke dag vierduizend kinderen dood door gebrek aan zuiver water

Ondanks de goede voornemens heeft nog steeds 40 procent van de wereldbevolking, of intussen 2,6 miljard mensen, geen toegang tot sanitaire basisvoorzieningen. Meer dan 1 miljard mensen hebben bovendien geen drinkbaar water. Als er geen tandje wordt bijgestoken, dan zal de millenniumdoelstelling voor proper sanitair niet gehaald worden en zal het dodental als gevolg van ziektes stijgen, zo waarschuwt een nieuw VN-rapport.

Genève / Brussel

Reuters / Eigen berichtgeving

Elke dag sterven er 4.000 kinderen omdat ze geen proper water hebben. Verbazend is het niet, maar het rapport van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), biedt deprimerende lectuur. "Wereldwijd worden miljoenen kinderen geboren in een stille noodsituatie van eenvoudige behoeften", zei Unicef-directeur Carol Bellamy.

Het rapport maakt een tussentijdse balans op van de vooruitgang die wordt geboekt om de zogenaamde millenniumdoelstellingen te bereiken. Daarvoor werden twee van de doelstellingen onder de loep genomen: die om iedereen van drinkbaar water te voorzien tegen 2015 en deze die het aantal mensen dat geen toegang heeft tot proper sanitair tegen dan wil halveren ten opzichte van het basisjaar 1990.

Het ziet er niet goed uit. Veertig procent van de wereldbevolking moet het stellen zonder proper sanitair, met alle ziektes en sterftes van dien. Concreet gaat het over 2,6 miljard mensen. Op de tweede Top van de Aarde in Johannesburg, precies twee jaar geleden, bedroeg dat aantal 2,4 miljard mensen. Ondanks de ambities om het beter te doen, zijn er in slechts twee jaar tijd tweehonderd miljoen mensen bijgekomen die het zonder proper sanitair moeten stellen.

Procentueel (de wereldbevolking neemt gestaag toe) is de evolutie ondermaats: in tien jaar tijd is het percentage van mensen die toegang hebben tot proper sanitair opgeklommen van 49 tot slechts 58 procent.

Als de inspanningen niet worden opgedreven, zal de doelstelling volgens Unicef en de WGO niet gehaald worden. Zoals het nu loopt, zullen er in 2015 nog altijd 2,4 miljard mensen in dezelfde onhygiënische omstandigheden leven.

De gevolgen zijn ernaar: jaarlijks sterven er zo'n 1,8 miljoen mensen aan de gevolgen van diarree. De meesten zijn kinderen onder de vijf jaar.

Voor drinkbaar water ziet de evolutie er iets beter uit. Twee jaar geleden luidde het nog dat 1,2 miljard mensen geen zuiver water kunnen drinken, volgens de recentste cijfers zijn het er al honderd miljoen minder. De doelstelling daaromtrent lijkt haalbaar: zo'n 83 procent van de wereldbevolking heeft nu toegang tot water dat in zekere mate veilig is, tegen 77 procent in 1990.

Maar zeker is het niet. "De wereld is op koers om de doelstelling voor drinkbaar water te halen, maar de groei van de wereldbevolking kan de vooruitgang tenietdoen, waardoor er in 2015 nog altijd 800 miljoen mensen onveilig water zullen drinken", voorspelt het rapport.

De vooruitgang verloopt bovendien ongelijk. Van de 1,1 miljard mensen zonder drinkbaar water wonen er 42 procent in Zwart-Afrika.

"We moeten nu handelen om de kloof te dichten, zo niet zal het dodental stijgen", aldus Carol Bellamy.

Meer nog dan geld zal er vooral politieke wil nodig zijn om de trend te keren, zeggen Bellamy en directeur-generaal van de WGO Lee Jong-wook. "Een beleid dat gebaseerd is op 'iets voor iedereen', in plaats van op 'alles voor sommigen' bleek in diverse landen de sleutel tot vooruitgang", zeiden ze. Dat het rapport voorbeelden aanhaalt van successen in straatarme landen, bewijst volgens hen dat het kan.

(SD)