Direct naar artikelinhoud

Tweede politicus verlaat net verkozen AfD-fractie

Na Frauke Petry vertrekt ook Mario Mieruch (42) uit de AfD-fractie. Die lijkt uit elkaar te vallen nog voor het nieuwe Duitse parlement is beëdigd.

Mieruch vindt net als de voormalige AfD-voorzitter Petry dat de invloed van de extreemrechtse partijvleugel rondom Björn Höcke te groot is geworden. Sinds de oprichting in 2013 is hij bij de AfD betrokken en geldt als bondgenoot van Petry's echtgenoot Markus Pretzell, die vorige week het voorzitterschap in Noordrijn-Westfalen neerlegde.

Kritiek

In Mieruchs afscheidsbrief klinkt Petry's eerder geuite kritiek op de koers van de partijleiding door. De AfD moet besluiten of ze 'successen wil oogsten binnen de grenzen van het haalbare' of door 'fundamentele systeemkritiek'. Alleen met een 'gematigde koers' kan de partij het vertrouwen winnen, stelt hij.

Eerder deze week werden binnen de fractie twee mensen weggestemd van wie bekend is dat ze extreemrechtse sympathieën koesteren. Mieruch vond het erg genoeg dat bijna de helft van de fractie geen bezwaar had tegen de benoeming van de twee mannen.

De 92 overgebleven parlementsleden lijken de rechtse koers van AfD te steunen. Toch hopen politieke tegenstanders dat de partij ten onder gaat nog voor het zijn gewonnen invloed op nationaal niveau kan doen gelden.