Direct naar artikelinhoud

Superbacterie begint geheimen prijs te geven

Britse wetenschappers hebben een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen de superbugs. Die bacteriën, die alle antibiotica het hoofd bieden, zijn een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Op termijn zouden ze routine-operaties levensgevaarlijk maken door het risico op onbehandelbare infecties.

Nu hebben onderzoekers van de University of East Anglia ontdekt hoe ze de verdedigingsmuur van die superbacteriën kunnen slopen. "Heel wat bacteriën bouwen een omheining, een celmembraan, waarmee ze alle antibiotica afweren", vertelt professor Changjiang Dong in het vakblad Nature. "Wij hebben een manier gevonden om dat te stoppen."

Klinkt veelbelovend, vindt bacterioloog Herman Goossens (UAntwerpen). "We zouden bestaande antibiotica opnieuw kunnen gebruiken. Of de bacterie zou vanzelf afsterven. Want zonder dat muurtje kan het immuunsysteem zijn werk doen."

Tot de 'superbugs' behoren vooral bacteriën die deel uitmaken van een gezonde darmflora, maar toch zware infecties kunnen veroorzaken, zoals de E.Coli-bacterie.

Omdat de nieuwe geneesmiddelen enkel de verdedigingswallen zouden afbreken, maar niet tot de bacterie zelf moeten doordringen, hopen de wetenschappers dat de superbug niet opnieuw resistent wordt.

Al is dat ijdele hoop, vindt professor Goossens. "Op dat vlak ben ik pessimistisch. Bacteriën die zich eeuwig gewonnen geven, daar geloof ik niet meer in. Een bacterie vindt vroeg of laat hoe dan ook een manier om de werking van geneesmiddelen af te ketsen. Zo zal het bijvoorbeeld de structuur van die muur veranderen."

Maar de Britse vondst is een mooie aanzet, klinkt het. Het aantal superbacteriën neemt razend snel toe. "Dan is elk nieuw middel zeer welkom."