Direct naar artikelinhoud

Politierechters geloven niet meer in alternatieve straf

Rechter Peter D'Hondt:

BRUSSEL l Het aantal alternatieve straffen voor zware verkeersovertredingen lag in 2007 een stuk lager dan voordien. 'Er schort iets met de uitvoering van die straffen', zegt politierechter Peter D'Hondt.

Uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Guido De Padt opvroeg bij justitieminister Jo Vandeurzen blijkt dat er vorig jaar in amper 3.829 zaken een werkstraf, een leerstraf of een dienstverlening werd opgelegd in de plaats van een boete of een celstraf. In 2006 gebeurde dat nog 5.017 keer, in 2005 4.696 keer.

"Vreemd", vindt De Padt. "Tot nog toe ging iedereen ervanuit dat er steeds meer alternatieve sancties werden opgelegd. Aangezien het wel eens mangelt aan de uitvoering van klassieke straffen, lijken alternatieve sancties me nochtans beter." Maar ook met die alternatieve straffen loopt het soms fout, getuigt politierechter Peter D'Hondt. "Ik heb verkeersovertreders al meermaals een werkstraf opgelegd", zegt hij. "Maar als je hen dan wat later opnieuw in je rechtbank ziet verschijnen, besef je dat het geen effect heeft gehad. En als je vraagt hoe het was, antwoorden ze doodleuk dat ze de straf niet hebben moeten uitvoeren. Van de werkstraffen die ik heb opgelegd is er geen enkele uitgevoerd."

Volgens D'Hondt zijn de wachtlijsten voor werkstraffen of vormingscursussen, die overtreders op de gevaren van hun gedrag wijzen, veel te lang en worden ze daarom weleens geschrapt. Die frustratie bij de politierechters zou kunnen verklaren waarom er vorig jaar minder alternatieve straffen zijn opgelegd. "Ik ben niet geneigd om snel weer zo'n straf uit te spreken", zegt D'Hondt. Bovendien, zegt hij, leeft de overtuiging dat de nieuwe verkeerswet van 2003, met de zogenaamde superboetes, heeft gewerkt. "Zo spectaculair zijn de boetes niet gestegen", zegt D'Hondt. "Maar het heeft wel geleid tot minder verkeersongevallen."

Bij het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) kijken ze vreemd op van het dalende aantal alternatieve straffen. "Uit onderzoek blijkt nochtans dat wie verplicht wordt om een cursus rijgedrag te volgen veel minder snel nog eens een zware overtreding zal begaan dan wie gewoon een boete krijgt", zegt Werner De Dobbeleer van het BIVV. (GOV)

Van de werkstraffen die ik heb opgelegd is er geen enkele uitgevoerd