Direct naar artikelinhoud

Duchâtelet verzaakt aan Vlaamse subsidies

Ondernemer Roland Duchâtelet wil 'absoluut' verzaken aan de Vlaamse subsidies voor zijn bedrijf Melexis. Duchâtelet reageert daarmee op de aanval vanuit de Vlaamse regering, die hem verwijt het subsidiebeleid af te branden terwijl zijn eigen bedrijf miljoenen euro's opstrijkt.

Aanleiding van de vete tussen de eigenaar van Standard Luik en de Vlaamse regering is een interview op Actua TV. "Het is aberrant geworden hoe slecht het land, en ook Vlaanderen, geleid worden", zei hij vorige week vrijdag op de nieuwszender. "Vlaanderen is een ongelooflijk geldverslindende machine geworden. Vlaanderen verslindt 28 miljard euro per jaar en wat doen ze daarmee? Het onderwijs... Een beetje wegen onderhouden. En wat doen ze nog? Ze zitten daar ongelooflijk veel zichzelf bezig te houden." Die uithaal wordt hem niet in dank afgenomen.

Uit cijfers van de Vlaamse regering, die gisteren gelekt werden in De Tijd en De Standaard, blijkt dat Duchâtelet zelf geprofiteerd heeft van het geld van de Vlaamse overheid. Zo kreeg Melexis een klein half miljoen opleidings- en investeringssteun voor een nieuwe productielijn in Ieper. Van het innovatie-agentschap IWT kwam daar nog 2,6 miljoen euro bovenop, samen met een overheidswaarborg van anderhalf miljoen euro. "Als Duchâtelet zich afvraagt waar het geld van de Vlaamse begroting naartoe gaat", luidt het binnen de Vlaamse regering, "dan is bij deze het antwoord deels gegeven. Naar steun aan bedrijven zoals Melexis."

Subsidioloog

Aantijgingen die Duchâtelet niet zomaar laat passeren. "Waar houdt de Vlaamse regering zich mee bezig?" schampert hij. "Wij hebben in elk geval honderden keren meer belasting betaald dan subsidies gekregen. Wij hebben geen subsidioloog in dienst, ik roep ook al vijftien jaar dat ik geen subsidies hoef."

Werkgeversorganisatie VOKA besluit dat Duchâtelet gelijk heeft als hij het Belgische systeem, met zijn hoge overheidsbeslag, duur fiscaal systeem en complex doelgroepenbeleid aanklaagt en oproept het te vereenvoudigen. "Maar wat hij Vlaanderen verwijt, is oneerlijk", zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. "Institutioneel kan Vlaanderen niet anders dan subsidies toekennen aan bedrijven. De opeenvolgende staatshervormingen hebben Vlaanderen nu eenmaal niet meer instrumenten gegeven. Net daarom moeten de regio's meer autonomie krijgen. Ook de Vlaamse regering loopt nu constant tegen de beperkingen van haar

bevoegdheden aan."