Direct naar artikelinhoud

Di Rupo zoekt minstens 1,5 miljard extra

De Belgische economie valt dit jaar zogoed als stil. Volgens het Planbureau zal de groei in 2012 blijven steken op 0,1 procent. Daarmee staat premier Di Rupo (PS) voor een extra besparing van om en bij de 1,5 miljard euro. 'Maar dat zal niet volstaan', klinkt het binnen de regering.

Bij het opstellen van de begroting hielden de regeringsonderhandelaars nog rekening met een economische groei van 0,8 procent. Die blijkt zoals verwacht veel te optimistisch. Uit cijfers die het Planbureau vandaag bekend zal maken, blijkt dat de Belgische economie slechts met 0,1 procent stijgt. Die correctie zal bij de begrotingscontrole goed zijn voor een extra inspanning van naar schatting 1,4 à 1,5 miljard.

"Maar dat zal niet volstaan", weet men binnen de regering. "De economische groei is niet de enige parameter waarmee we rekening moeten houden. Daarbij moet nog de impact van het tegenvallende begrotingsresultaat van vorig jaar gerekend worden (in plaats van 3,6 procent klokt 2011 wellicht af op een tekort van 4 procent, AVB) en het effect op het budget van de 11,3 miljard die al bespaard werd. Het monitoringcomité is dat laatste nu druk aan het becijferen."

Op 24 februari wordt dat rapport van het monitoringcomité verwacht. Normaal gezien zou het begrotingsconclaaf een dag later van start gaan, maar de planning werd gewijzigd. Op 26 februari komt de kern een eerste keer bij elkaar. Halfweg de week daarna volgt een tweede vergadering. Het echte conclaaf start pas op 4 maart.

Professor economie Wim Moesen (KUL) deed al een simulatie van de werkelijke besparing waar de regering dan voor staat. Hij hield rekening met een groei die tegen de nul aanschurkt en de twee andere bovenstaande factoren. "En dan kom je uit op een totale inspanning die tussen 2 en 2,5 miljard schommelt", zegt hij. "Een hele boterham, zeker als je weet dat het budget voor 2012 bulkt van de kleine ingrepen. Veel meer laaghangend fruit valt er niet meer te plukken en op lucratieve eenmalige ingrepen moeten we ook al niet hopen. Deze keer zullen er echt diepsnijdende maatregelen getroffen moeten worden." Moesen gaat er daarbij van uit dat er nog steeds gestreefd wordt naar een tekort van 2,8 procent van het bbp en dat geen genoegen wordt genomen met de Europese norm van 3 procent. In de Kamer bevestigde Di Rupo dat doel. "Iedereen weet dat dat absoluut nodig is om ons land te beschermen tegen speculanten en om te antwoorden op de uitdaging van de vergrijzing. Wij zullen die verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan."

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) bood de premier alvast zijn diensten aan. Indien gewenst wil de Brusselse regering volgens Vanhengel ruimte maken om bij te springen. >>6