Direct naar artikelinhoud

Van der Poel demonstreert tijdens generale repetitie

Een onemanshow was het. Mathieu van der Poel heeft al mooie dingen laten zien, maar nooit zo straf als gisteren. In de GP in Hoogerheide was hij geen halve ronde te houden. De uittredende wereldkampioen reed meer dan een minuut weg bij de concurrentie en bolde in de laatste ronde op zijn dooie gemakje naar winst.

"Ik heb mezelf verbaasd", zei hij. "Ik heb vorige week zwaar getraind en die inspanningen hingen nog wat in de benen. Ik had geen superdag, ik dacht eigenlijk dat Van Aert nog zou terugkeren." Wat gaat de tegenstand denken als hij dat leest? Van der Poel kan dus nog beter. Daar hoopt hij ten stelligste op. "Vorig jaar was ik ook goed in Hoogerheide, maar iets minder op het WK", zei hij. "Het is de bedoeling dat het nu omgekeerd is."

Van der Poel heeft de veldritlogica sowieso al op zijn kop gezet. Gisteren deelde hij een mokerslag uit op een parcours dat eigenlijk op maat van Wout van Aert is. In een stijl die ook veel beter past bij zijn grote rivaal. "Ik ga niet liegen", zei de Nederlander. "Daar ben ik trots op. Normaal is dit iets wat Wout heel goed kan, nu doe ik het. Wat hij daarvan moet denken? Ik ben niet bezig met de sfeer bij de concurrenten."

Wat het voor hemzelf betekent was simpel samen te vatten: "Ik geloof niet dat ik met nog meer vertrouwen naar een WK kan gaan. Sinds mijn stage in Spanje heb ik geen koers meer verloren. Alleen maar eerste plaatsen: dan twijfel je niet meer." Het NK, Otegem, Zonnebeke, Lignières-en-Berry, Hoogerheide en straks ook Zolder? Van der Poel maakte nog even voorbehoud. "Het WK wordt een van de moeilijkste crossen om te winnen", zei hij. "Het parcours is zo snel dat je er bijna geen kloof kan maken."

Tenzij je een soort superman bent. En dat lijkt Van der Poel op dit moment te zijn. Nooit fietste hij harder. Vorige week op training leek hij zelfs te kunnen vliegen. "57 per uur achter de brommer langs het kanaal", glunderde hij. "Zelfs Christophe Roodhooft stond ervan te kijken, en geloof me: dat gebeurt niet vaak. Ik ben heel tevreden met hoe het nu is."

Ondertussen lijkt het sportieve afscheid van Sven Nys nu echt ingezet. Dertiende, op 3:20 van Van der Poel. "Ik verwachtte er veel van. Zeker op dit parcours. Stiekem hoopte ik nog op die derde plaats in de Wereldbeker. Maar ik had een slecht gevoel", zuchtte hij. "Het liep voor geen meter, ik beschikte over weinig kracht. En dat werd alleen erger naar het einde toe. Neen, dit is niet hoopgevend voor het WK. Als het vandaag al niet lukte, dan zeker zondag niet in Zolder. In zeven dagen tijd keer je zoiets niet om. Jammer. Maar het is wat het is. Ik kan er niets aan veranderen."

UITSLAG GP HOOGERHEIDE

1.Mathieu van der Poel (Ned) 1u07:31

2.Wout van Aertop 0:48

3.Kevin Pauwels 0:59

4.Laurens Sweeck 1:30

5.Tom Meeusen 1:49

EINDSTAND WERELDBEKER

1.Wout Van Aert 476 ptn

2.Lars van der Haar (Ned) 433

3.Kevin Pauwels 421

4.Sven Nys 389

5.Mathieu van der Poel (Ned) 385