Direct naar artikelinhoud

Waterzuiveringsstation Brussel ook een zegen voor Vlaanderen

Al jaren loopt Brussel hopeloos achter op het vlak van waterzuivering. Het haalde geenszins de Europese richtlijnen. Het afvalwater van 1 miljoen Brusselaars werd immers ongezuiverd geloosd. Gisteren werd eindelijk de eerste steen gelegd van wat over enkele jaren een van de belangrijkste waterzuiveringsstations in Europa zal zijn. Niet alleen Brussel is tevreden, ook Vlaanderen reageert verheugd. 'We zijn tevreden, al heeft het zo lang geduurd.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Het water van Brussel is al jarenlang onderwerp van polemiek. Volgens een Europese richtlijn over stedelijk afvalwater moet elke grote agglomeratie tegen 2005 haar water zuiveren. Lange tijd leek het erop dat Brussel die streefdatum nooit zou kunnen halen. Nog steeds zal dat niet mogelijk zijn, maar als de werken aan het waterzuiveringsstation naar wens verlopen, zal het in 2006 toch operationeel kunnen zijn.

Overmorgen wordt met de werken gestart. 'Brussel-Noord' komt op de linkeroever van het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van de Buda-brug. Na de werken, die drie jaar in beslag zullen nemen, zal dat het afvalwater van vijftien Brusselse gemeenten zuiveren. Sommige delen van zeven Vlaamse buurgemeenten zullen mee van het station kunnen profiteren. In totaal zal het afvalwater van 1,1 miljoen inwoners gezuiverd kunnen worden. De volgende twintig jaar zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1 miljard euro vrijmaken voor de bouw en de exploitatie. Een investering die omstreden is - het Gewest is nu eenmaal niet bepaald rijk- maar die het over vijftien jaar wel mogelijk maakt 100 procent van het Brusselse afvalwater te zuiveren.

Brussels minister van Milieu Didier Gosuin, die de eerste steen legde, is een tevreden man. "Ons Gewest wordt al jaren met de vinger gewezen omwille van de achterstand inzake waterzuivering. Toen ik bij het ontstaan van het Gewest in 1990 het dossier doorgeschoven kreeg van de federale overheid, trof ik een leeg dossier aan. We moesten werkelijk van nul beginnen."

Bepaalde werken waren al sinds 1980 gepland, sinds 1990 werden sommige ook uitgevoerd, maar altijd op kosten van het Gewest en niet op die van de Belgische staat, zoals nochtans overeengekomen. Het Gewest diende uiteindelijk een klacht in tegen de staat. Gosuin: "Intussen kan ik u bevestigen dat de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de Belgische staat veroordeelt tot betaling van een eerste schadevergoeding van 1.888.762 euro aan het Gewest."

Het zuiveringsstation is niet alleen op het vlak van water milieuvriendelijk. Uit het vervuilde slib zal biogas gewonnen worden dat energie en warmte levert en tegemoet komt aan twintig procent van de elektrische noden van het station. Het volume van het slib wordt met 99 procent gereduceerd en het residu kan gerecycleerd worden als bouwmateriaal.

Ook Vlaanderen is tevreden nu het waterzuiveringsstation er eindelijk komt. "We zijn zeer tevreden", zegt Ron Hermans, woordvoerder van minister van Leefmilieu Ludo Sannen (Agalev), "al is het rijkelijk laat. Volgens Europa had het er al moeten staan in 1998. Het is ook voor Vlaanderen een zeer belangrijke stap. Daarom hebben we een klein deel mee gefinancierd. Dankzij een propere Zenne, Dijle en uiteindelijk Schelde kunnen we tenslotte werk maken van zuiverder Vlaams oppervlaktewater."

Brussels Gewest investeert de volgende twintig jaar 1 miljard euro