Direct naar artikelinhoud

Wathelet en Muyters in de clinch over Uplace

Volgens staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) kan het advies van Belgocontrol het project Uplace in de problemen brengen. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Muyters (N-VA) is niet onder de indruk.

De saga omtrent de bouwvergunning voor het Uplace project is op het eerste zicht een politiek steekspel tussen Melchior Wathelet en Philippe Muyters. Wathelet stelde eerder deze week dat het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart niet om een advies werd gevraagd voor de bewuste kantoortoren. Volgens Muyters was dat ook niet nodig, en was het advies van Belgocontrol en Brussels Airport Company (BAC) in deze voldoende. Die beide instanties gaven in 2011 een positief advies. Tot deze week plots een brief opdook van Belgocontrol waarin de torenhoogte afweek van haar initiële advies.

Die brief van januari dit jaar was gericht aan het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart dat om dat advies had gevraagd, omdat het stelde niet op de hoogte te zijn van de lopende procedure. Wathelet: "Er is de Vlaamse logica die stelt dat de bouwvergunning een puur Vlaamse bevoegdheid is. En er is de federale logica, die stelt dat de luchtverkeersveiligheid nog steeds een federale bevoegdheid is. Mijn prioriteit is de veiligheid. Nu kan elk gewest een bouwvergunning afleveren, maar wordt er niet voldoende rekening gehouden met het veiligheidsaspect."

Andere agenda

Minister Muyters is evenwel niet van plan om de bouwvergunning te herzien. Wathelet ziet dit anders. "De hamvraag luidt: is er een veiligheidsprobleem? En Belgocontrol zegt van wel. Als er iets gebeurt dan is er een probleem omtrent de rechtszekerheid voor de bouwpromotor, want er is een schrijven dat dit probleem aankaart. Het zou niet verstandig zijn om dit te negeren", merkt Wathelet fijntjes op die zegt dat hij geen andere agenda in deze heeft. Op het kabinet Muyters wordt dat op ongeloof onthaald. "Er is geen enkel probleem. Wathelet stelt die rechtszekerheid zelf in vraag, terwijl de enige rechtsgeldige vergunning de bouwvergunning is die Vlaanderen heeft verleend. Dat is onze bevoegdheid."