Direct naar artikelinhoud

Lone Star koopt 'bad bank' Fortis

Het Amerikaans aasgierfonds Lone Star neemt, samen met Credit Suisse, Royal Park Investments over. Dat is de 'bad bank' van het vroegere Fortis. Grote winnaar van de operatie is de Belgische overheid.

Royal Park Investments (RPI) werd in 2009 opgericht en bevat een deel van de gestructureerde kredietportefeuille - de meest toxische activa - van Fortis Bank. De aandelen zaten in de handen van Ageas, de Belgische staat en BNP Paribas. Die portefeuille is verkocht aan Lone Star en Credit Suisse via een blokverkoop voor 6,7 miljard euro.

De verkoop van de portefeuille geeft de vennootschap na aftrek van schulden een intrinsieke waarde van 2,3 miljard en dus een meerwaarde van ruim 600 miljoen of 37 procent bovenop de waarde van RPI bij de oprichting in 2009.

Na de terugbetaling van schulden ontvangt Ageas 1,04 miljard euro cash. Daarmee maakt Ageas, het voormalige Fortis, komaf met de laatste grote brok van de Fortis-erfenis. Ageas verdient 244 miljoen euro aan de operatie en trakteert zijn aandeelhouders op een extra dividend van 1 euro.

BNP Paribas krijgt 271 miljoen euro, 71 miljoen meer dan haar aanvankelijke investering. De federale overheid strijkt iets meer dan 1 miljard euro op, 260 miljoen meer dan haar initiële kapitaalinvestering van 740 miljoen.

De Belgische staat is de grote overwinnaar in het dossier. De staat verdiende ongeveer 450 miljoen euro in de vorm van belastingen en waarborgvergoedingen. Daar komt nu nog eens 260 miljoen boven op.

"De meerwaarde die de overheid realiseert is een onverhoopt resultaat", zegt financiënminister Koen Geens (CD&V). "Niemand had verwacht dat we uit dit dossier dat destijds begon als een nachtmerrie nog meerwaarde zouden kunnen puren."

De één miljard die de overheid nu in het laatje krijgt gaat naar schuldafbouw. De staatsschuld, die rond de 100 procent draait, daalt met 0,2 procent. Anderzijds vallen de waarborgen die de staat verleende voor de terugbetaling door RPI van zijn schuld, met name het kortlopend papier of commercial paper dat uitgegeven werd met steun van de overheid, weg. Het gaat om zo'n 4 miljard euro.

"Ik ben blij dat we van deze zaak verlost zijn. Als overheid mag je niet speculeren", zegt Geens. "Het dossier van RPI is dermate volatiel dat het nog in ons gezicht had kunnen ontploffen. Nu de beslissing over de verkoop genomen is, zal niemand mij kunnen verwijten dat ik te lang heb gewacht. Ook Ageas en BNP Paribas waren zeer gewillig om mee te stappen in de verkoop."

Om het RPI-dossier af te ronden diende de overheid wel de calloptie van Ageas op de aandelen van de staat in BNP Paribas af te kopen voor 144 miljoen euro. Dat gebeurt in uitvoering van een akkoord uit 2010. Het afkopen van de calloptie betekent ook dat er geen rem meer staat op de eventuele verkoop van het belang van de federale staat in BNP Paribas. België is met ruim 10 procent de grootste aandeelhouder van de Franse financiële reus.

RPI verwacht om de overdracht van de portefeuille te kunnen afronden ten laatste eind mei 2013. Na de overdracht van de activa, zal RPI enkel nog drie geschillen met betrekking tot een aantal Amerikaanse activa beheren. Technisch-juridisch was het erg moeilijk om die rechtszaken mee over te dragen aan Lone Star en Crédit Suisse. Bovendien was er bij de kopers weinig animo om die mee te nemen.