Direct naar artikelinhoud

Nieuw: single zijn loont soms

Ben je vrijgezel? Dan ben je - meer dan ooit - níét alleen. In België zijn er nu al 2,1 miljoen singles, een recordaantal, en de markt past zich in sneltempo aan. Van kant-en-klaarmaaltijden voor één persoon, tot aangepaste woonprojecten en kortingen op soloreizen.

Een reis is voor een single altijd duurder dan voor een koppel - als je de prijs per persoon rekent, natuurlijk. Dezelfde reis kost tussen 12 en zelfs 50 procent meer, zo blijkt uit marktonderzoek van Jetair (dat sinds deze week Tui heet). Touroperator Neckermann doet daar nu iets aan, en schrapt de singletoeslag - of beter: geeft singles een extra korting - bij sommige groepsreizen. Want er zijn steeds meer mensen die alleen reizen, in één jaar tijd plots 5 procent meer, stelden ze bij Neckermann vast. "Als reisorganisatie kunnen we niet meer om de stijgende groep singles heen", klinkt het.

Met 2,1 miljoen zijn ze nu al, de Belgische singles. Onder hen ook heel wat alleenstaande ouders: ruim 223.000 in Vlaanderen alleen al. Dat is een stijging van 5 procent in vijf jaar tijd. In totaal wonen in Vlaanderen 848.714 mensen alleen, meer dan ooit tevoren. En de komende decennia zullen er nog véél meer singles bijkomen.

Niet alleen de reismarkt past zich aan aan die veranderende wereld. "Bijna 20 procent van de bevolking is alleenstaand: dat is een serieuze doelgroep. Dus is het maar logisch dat de handel zich ook specifiek op hen richt", zegt retailexpert Jorg Snoeck. "Kijk maar eens rond in de supermarkt. De voorgesneden groenten, het vlees, de kant-en-klaarmaaltijden, de verse pasta, de sauzen, de charcuterie en alle andere bederfbare etenswaren: alles is op maat van één persoon te koop. Ook online kun je al singlepakketten bestellen bij verschillende aanbieders. Was vroeger het gezin de maat voor de verkoop en moeder de vrouw die het kocht, is dat nu hyperpersoonlijk geworden."

Cohousing

Behalve in de supermarkt is de single ook een aandachtspunt op de woningmarkt, zeker in de steden, waar de groep explosief groeit. In Brussel woont nu al de helft van de bewoners alleen. Daarom wordt er ook anders gebouwd. Zo staat er in Sint-Lambrechts-Woluwe nu een woonproject in de steigers dat gericht is op jonge professionals, expats, singles en actieve 50-plussers. In een oud kantoorgebouw van verzekeraar Axa komen 165 kleine huurflats.

"De vraag naar kleine woningen stijgt, want steeds meer mensen moeten hun huis financieren met slechts één loon. Bouwondernemingen hebben die trend goed begrepen en bouwen meer voor alleenwoners", zegt Carla Dejonghe van All1, een belangenvereniging voor singles. "Een woning of flat voor een alleenwoner mag dan kleiner zijn, toch hebben de meesten nog graag een extra kamer - als slaapkamer voor de kinderen of als bureauruimte. Een studiootje volstaat lang niet."

Er is nog veel werk om het leven van de single gemakkelijker te maken, zegt Dejonghe. De woonbonus, forfaitere belastingen en kosten voor energie en water, erfenisrechten: een single draait er altijd alleen voor op. "De markt volgt de trend, maar de overheid blijft doof en blind voor de veranderende maatschappij. Het wordt tijd dat de onrechtvaardigheid wordt aangepakt", zegt Dejonghe.

En als er nóg iets ten goede mag veranderen, dan dit: "Activiteiten voor alleenwoners zijn te vaak gericht op dating. Nochtans is niet iedere vrijgezel op zoek naar een partner."