Direct naar artikelinhoud

Ook lage dosissen koolstofmonoxide verstoren het hartritme

Het grootste onderzoek dat ooit is gebeurd naar CO-vergiftiging toont dat de fatale impact van het gas veel groter is dan gedacht. Zelfs lage dosissen die we opnemen door het verkeer verstoren het hartritme, zo concluderen vorsers.

Koolstofmonoxide komt uit slecht afgestelde boilers, sigaretten en uitlaatgassen. In hoge dosissen is het dodelijk omdat het kleur- en geurloze, niet-irriterende gas de zuurstof uit het bloed verdringt, waardoor er minder door het lichaam circuleert. Jaarlijks veroorzaakt CO duizenden ongevallen, waarvan een honderdtal met dodelijke afloop. In België en Frankrijk is CO de meest voorkomende oorzaak van dodelijke ongevallen door vergiftiging. Symptomen zijn hoofdpijn, buiten adem raken, duizeligheid, misselijkheid, instorten.

De meeste koolstofmonoxidevergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen omdat CO vrijkomt bij elke (onvolledige) verbranding van hout, kolen, gas, mazout. Maar binnenshuis is tabaksrook de grootste bron van CO en buitenshuis is dat het verkeer.

Hoewel de nadruk doorgaans ligt op het gevaar van slechte verwarmingstoestellen, zijn er recentelijk een reeks onderzoeken verschenen die suggereerden dat zelfs lage dosissen CO schadelijk kunnen zijn voor het hart. Aan de Universiteit van Leeds maakten wetenschappers die stelling hard. Ze ontdekten dat CO-niveaus die zeer geregeld voorkomen in zwaar verkeer het hart kunnen aantasten. Meer bepaald verstoort het gas de manier waarop de hartspier zich herstelt na iedere hartslag, zo toont het onderzoek dat in het vakblad American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine gepubliceerd staat.

Anginamedicijn

CO blijkt de natriumkanaaltjes, die belangrijk zijn voor de controle van de hartslag, langer open te houden. Dat kan het hartritme verstoren, wat kan resulteren in een fatale cardiale aritmie. Het Britse team zocht daarop een manier om dat specifieke mechanisme tegen te gaan. Ze kwamen uit bij een medicijn tegen angina, dat ook inwerkt op de natriumkanaaltjes.

In samenwerking met Franse collega's stelden ze bij ratten vast dat het middel de hartritmestoornissen die CO veroorzaakt kan tegengaan. "Dat was opmerkelijk. We merkten dat ratten die aan CO-vervuiling werden blootgesteld ook de hartproblemen kregen die we bij mensen zien. Niemand weet momenteel hoe we die hartproblemen moeten aanpakken. Maar tegelijkertijd konden we in onze proeven met ratten de hartproblemen oplossen met het medicijn tegen angina", zegt onderzoeker Chris Peers tegen de BBC. "Dit is een banaal middel dat je in de winkel vindt. Er is nu verder klinisch onderzoek nodig, maar dit is een goed begin."