Direct naar artikelinhoud

'Ethiopische troepen doden honderd betogers'

Veiligheidstroepen in Ethiopië hebben tussen de negentig en honderd betogers omgebracht. Dat melden Amnesty International, ooggetuigen en vertegenwoordigers van de Ethiopische oppositie.

Ook zouden er honderden gewonden zijn gevallen en honderden mensen zijn opgepakt. In meerdere steden in de centrale regio Oromiya en in Amhara, in het noordwesten, gingen afgelopen weekend actievoerders de straat op. Ze riepen leuzen tegen de regering en eisten de vrijlating van eerder opgepakte actievoerders.

Politiemensen en militairen traden hard op. De veiligheidstroepen blokkeerden toegangswegen tot steden waar werd betoogd. In het weekend lag het internet er in het hele land plat, om de communicatie tussen de betogers te dwarsbomen. Bovendien zouden de actievoerders vanuit het buitenland via het internet worden opgestookt. Een lid van de oppositie in Oromiya zegt dat in tien steden in de regio doden zijn gevallen en dat enkele leden van zijn partij zijn opgepakt.

Amnesty International meldt dat de politie de afgelopen dagen met scherp heeft geschoten. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn op zijn minst 67 mensen gedood tijdens betogingen in Oromiya. In Bahir Dar zouden 30 mensen om het leven zijn gekomen.

Orde herstellen

Ethiopische staatsmedia laten weten dat 'illegale protesten' de kop zijn ingedrukt en dat de orde is hersteld. Ze berichten niet over slachtoffers.

"We tolereren niemand die met geweld de regering wil omverwerpen en de grondwettelijke orde verstoort", stelt vicepremier Demeke Mekonnen.

Vorig jaar vielen er ook al tientallen doden door onlusten in Oromiya. Bewoners kwamen toen in opstand tegen de uitbreiding van de nabijgelegen hoofdstad Addis Abeba en de daardoor dreigende onteigeningen. Begin dit jaar schrapten de autoriteiten de voorgenomen onteigeningen.