Direct naar artikelinhoud

Beurs-CEO: 'Verloning bankiers veel te hoog'

Er zijn te veel bankiers en ze verdienen veel te veel. Dat zegt niet een of andere Occupy Wall Street-kruisvaarder, maar James Gorman, CEO van Wall Streetreus Morgan Stanley.

De dagen dat bankiers in Wall Street zonder verpinken de helft van de inkomsten van de bank voor zichzelf konden houden zijn definitief voorbij. Aandeelhouders van de grote Amerikaanse banken - vooral pensioenfondsen en grote investeringsfondsen - verzetten zich dezer dagen almaar feller tegen de exuberante lonen en bonussen van het personeel.

Ze vrezen dat nu de banken het moeilijk hebben er voor de aandeelhouders nog maar weinig te rapen valt als de bankiers zelf met het gros van de centen gaat lopen. In een opmerkelijk interview met de Britse zakenkrant Financial Times krijgen ze bijval van James Gorman, een van de hoofdrolspelers op Wall Street.

"Als aandeelhouder heb ik oor voor de aandeelhoudersvisie dat onze industrie nog altijd te veel betaald wordt", zegt Gorman. "Er is veel te veel capaciteit en de verloning is veel te hoog."

Morgan Stanley is dit jaar al bezig 4.000 jobs weg te snijden. Maar daar stopt het niet. Het nummer twee van Wall Street maakt er geen geheim van dat er ook in 2013 een hakbijlronde komt.

Simpel gesteld: de aandeelhoudersreturn is nu bedroevend laag omdat zakenbanken nog altijd de loonschalen van de gouden tijden hanteren, terwijl die gouden tijden door de strenge regelgeving en zware concurrentie van hefboomfondsen en private equity definitief voorbij zijn.

Gorman is ook nuchter en verwacht bijlange niet een terugkeer naar de gloriedagen, toen Wall Street-huizen vlotjes 15 à 20 procent rendement op eigen vermogen haalden. "We halen nu 5 procent. Kunnen we aan 10 procent raken? Dat is voor mij veel interessante dan of we aan 15 procent raken en terugkeren naar de glorietijd. Een glorietijd die sowieso fundamenteel fout zat."

Gorman probeert sinds de bankencrisis in 2008 Morgan Stanley fundamenteel om te turnen. De focus ligt niet langer op volatiele trading-inkomsten, maar wel op vermogensbeheer. Maar zowel in retailbankieren als in privaatbankieren voor vermogend cliënteel is de concurrentie bikkelhard.

Morgan Stanley is niet de enige zakenbank die keihard snoeit. Ook Deutsche Bank, Credit Suisse en UBS snijden personeel weg. Onlangs zette ook ING het mes in de marktenzaal. Goldman Sachs verminderde in september de verloning voor de analisten die de beroemde twee jaar durende intensieve opleiding bij de zakenbank volgen. Goldman was het beu analisten op te leiden en stevig te verlonen, om die dan weggesnoept te zien worden door concurrerende hefboomfondsen.