Direct naar artikelinhoud

Chokri Mahassine: ‘Pukkelpop blijft zeker tien jaar op wei in Hasselt’

Van het bedrag duizelde Chokri Mahassine, organisator van Pukkelpop zelf ook even. Voor 2,6 miljoen euro kocht de stad Hasselt de wei waar z’n festival plaatsvindt. “Het klinkt veel, voor een wei”, zegt hij. “Maar het gaat wel om 16,6 hectare blauwe zone.” Maar verder? “Een non-event”, zegt Mahassine.

Een non-event?

“Mocht de verkoop iets veranderen voor het festival of moest ik nu alles moeten heronderhandelen, dan was dit een ander verhaal. Nu niet. Ik had, samen met de boer die de wei pacht, een overeenkomst met de jezuïeten. Hun vzw wilde dat verkopen en omdat het ingekleurd is als blauwe zone (waarin geen privéwoningen maar gebouwen van openbaar nut mogen gebouwd worden, RVP) waren er gegadigden zoals de Group Machiels. Dat is de stad ter ore gekomen. In Hasselt is er op termijn nood aan bijvoorbeeld serviceflats en de stad heeft de optie van Machiels kunnen overnemen.”

Maar toch niet nadat ze met u contact hadden opgenomen?

“De stad heeft gevraagd of wij de volgende tien jaar Pukkelpop op dezelfde plek wilden organiseren. Die garantie heb ik op papier gezet. Voor Hasselt is het belangrijk dat een evenement als Pukkelpop er plaatsvindt. Maar zij wilden die investering pas doen als ze weten dat wij op langere termijn plannen hebben.”

Heeft u er niet aan gedacht om de wei zelf te kopen?

“Zeker, maar dat was niet interessant. Eén: de wei is groter dan het stuk dat nu verkocht werd en dan had ik ook de rest moeten kopen. En twee: een terrein kopen dat we maar twee weken op een jaar gebruiken, was geen goede investering.” (RVP)