Direct naar artikelinhoud

BRICS-landen richten eigen 'Wereldbank' op

De zogenaamde BRICS-landen, de vijf opkomende economieën in de wereld, zijn het eens geworden over de oprichting van een alternatief voor de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het startkapitaal van de bank is 50 miljard dollar. Dat kan opgetrokken worden tot het dubbele. Daarnaast heeft de bank de beschikking over een reservefonds van 100 miljard dollar. Het bedrag wordt gelijk verdeeld onder de vijf landen.

De regeringsleiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika kwamen vorig jaar al met het idee. Ze vinden dat de Wereldbank en het IMF te veel oog hebben voor westerse belangen. Ze vinden ook dat de eerstewereldlanden de instabiliteit op de internationale markt veeleer aanwakkeren in plaats van te beperken. Op een top in de Braziliaanse stad Fortaleza kwamen de landen nu tot een akkoord. De BRICS-bank zal onder meer leningen verstrekken voor infrastructurele projecten in ontwikkelingslanden. Dat moet financiële crises voorkomen en bestrijden. Afgesproken is dat de vijf landen evenveel gaan investeren in de ontwikkelingsbank. Het hoofdkantoor komt in Shanghai en het voorzitterschap rouleert. De eerste voorzitter zal een Indiër zijn.

De vijf BRICS-landen bestrijken 40 procent van de wereldbevolking, een kwart van het wereldlandmassa en 20 procent van het globale bruto product.