Direct naar artikelinhoud

Duurste snelweg in Vlaanderen is klaar

De duurste autosnelweg in Vlaanderen gaat open voor het verkeer. Elke kilometer van het nieuwe stuk A11 kostte zo'n 56 miljoen euro. Je riskeert er ook nog eens stil te staan: in het midden staat een beweegbare brug.

Drieënhalf jaar is eraan gewerkt, maar nu is hij klaar: het stuk A11 dat de expreswegen Brugge-Zeebrugge (N31) en Knokke-Antwerpen (N49) zal verbinden.

Wie binnenkort via de A11 naar zee zoeft, doet dat op het duurste stukje snelweg dat in Vlaanderen werd aangelegd: amper 12 kilometer lang, maar met een stevig prijskaartje van 674 miljoen euro. Omgerekend dus een slordige 56 miljoen euro per kilometer.

Niet dat het asfalt tegenwoordig zo duur is: de belangrijkste kostenpost bleek de gigantische beweegbare brug, pal in het midden van de snelweg. Die dubbele brug - 15 meter hoog, 53 meter breed - zal worden opgehaald als grote schepen het Boudewijnkanaal moeten passeren, waarbij het verkeer minstens een kwartier zal moeten stilstaan. Van 120 naar 0 km per uur, dus - terwijl je het hele traject anders in 7 minuten kan afleggen.

Langs en onder de weg

Ook de vele bouwwerken langs de weg deden de kostprijs oplopen: zo werd er 500 meter ondertunneld, kwam er 15 km fietspad bij en werden er verschillende viaducten, enkele ecopassages voor dieren, geluidsblokkende schermen en rotondes aangelegd.

"We bouwen geen wegen meer zoals in de jaren 50, met een streep beton door het landschap", zegt projectleider Koen Thys. "De impact op de omgeving werd gemilderd."

In de bedrijfswereld wordt positief gereageerd op de nieuwe weg. "We verwachten dankzij de betere verbinding nieuwe investeringen aan te trekken", zegt Joachim Coens van de Haven van Zeebrugge. "Binnen enkele jaren is de regio hopelijk niet langer een streek die een beetje verstopt ligt in West-Vlaanderen, maar een topregio." De A11 gaat volgende week zaterdag feestelijk open - al zullen er dan geen auto's te zien zijn, maar fietsers en wandelaars. Pas enkele dagen later zal de snelweg opengaan voor het verkeer.