Direct naar artikelinhoud

Benteke wil transfer forceren

Christian Benteke (22) heeft een transferverzoek ingediend. De Rode Duivel lig nog drie jaar onder contract bij Aston Villa, maar wil een transfer naar Tottenham forceren. Benteke ziet er een geweldige uitdaging, sportief én financieel.

Wie het verleden van Benteke een beetje kent, had een transferverzoek zien aankomen. Contracten noch clubs bepalen zijn toekomst. Een houding die hij sinds 2010 heeft aangenomen. Standard duwde hem toen, in de laatste dagen van de transferperiode, tegen zijn zin naar KV Mechelen.

Een gekwetste Benteke sprak in het bijzijn van zijn manager de woorden: "Ik ben geen dier dat je zomaar kunt verhandelen." Dat Genk de eerste keer dat Benteke zelf kon beslissen over zijn toekomst, vorig seizoen, moeilijk deed bij zijn transfer naar Aston Villa en toch 10 miljoen euro ving, sterkte hem in die overtuiging.

Nu zit Villa aan de andere kant van de tafel, met Tottenham als boosdoener. Benteke heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar de club van Vertonghen en Dembélé. Die transfer hoopt de spits nu door te drukken. Een goed eerste seizoen in de Premier League, waarin hij 19 keer scoorde, heeft hem ervan overtuigd dat hij klaar is voor een stap hogerop.

Tottenhamvoorzitter Daniel Levy is gek van hem en ook manager André Villas-Boas zegt niet neen. Het risico op minder speelkansen, met het oog op het WK, neemt Benteke erbij. Atlético Madrid, Liverpool, Dortmund en Anzji kregen te horen dat de speler geen interesse heeft.

Gebrek aan respect

Dit weekend bracht de aanvaller Aston Villamanager Paul Lambert onder vier ogen op de hoogte van zijn vertrekplannen. Een officieel verzoek op papier volgde: de sportieve ambities van Benteke stroken niet meer met die van Villa. Een zet waarmee hij zijn werkgever koud pakt, ook al had CEO Paul Faulkner geen geweldig gevoel overgehouden aan verkennende gesprekken over een contractverlenging, eind mei.

De clubleiding beloofde dat ze het loon van Benteke minstens zou verdubbelen, van 23.000 euro per week naar 46.000, maar een formeel voorstel kwam er nooit. Dat werd door Benteke gezien als een gebrek aan respect. De spits hield zowat op zijn eentje zijn team in de Premier League. Het uitblijven van een nieuw aanbod was voor Benteke het signaal dat Villa hem wilde verkopen. Nieuwe gesprekken kwamen er niet meer.

30 miljoen euro

Bij Aston Villa waren ze zich van geen kwaad bewust. Zij hadden na een afkoelingsperiode gehoopt dat het sentiment - Benteke was een publiekslieveling, had een geweldige band met trainer Lambert en voelde zich thuis in Birmingham - de overhand zou halen.

Tottenham hield zich al die tijd op de vlakte. Dat past binnen de tactiek van Daniel Levy, voorzitter van Tottenham. Hij heeft de reputatie een krent en een bijzonder moeilijk onderhandelaar te zijn. Bij Villa vrezen ze moeizame onderhandelingen. Levy zal nooit 30 miljoen euro neertellen.

De club hoopt dat Chelsea in de dans springt. José Mourinho heeft Benteke op zijn lijst staan, mocht Romelu Lukaku te licht uitvallen. Maar Benteke heeft weinig zin in een transfer naar Stamford Bridge. Hij wil heel graag naar Tottenham.