Direct naar artikelinhoud

Pretparken gemiddeld tot druk bezocht

Wie in de paasvakantie naar een pretpark gaat, is niet alleen. Uitbaters van eendagsattracties zeggen dat de opkomst aan hun verwachtingen voldoet. Toppers Plopsaland, Zoo Antwerpen en Planckendael krijgen tot 10.000 bezoekers per dag over de vloer. De grote opkomst van vorige paasvakantie blijft echter uit.

‘Gezellige drukte’ tijdens paasvakantie overstijgt soms zelfs verwachtingen van eendagsattracties

Speciale evenementen zorgen dan weer wel voor records. De reuzenspinkrab Crabzilla doet de bezoekerscijfers in Sea Life verdubbelen. Plopsaland vestigde het nieuwe wereldrecord paaseieren rapen en haar eigen record aan bezoekers: 17.110 op één dag.

“Een heel dik paasei.” Zo spreekt Wim Wauters, de tevreden directeur van Sea Life, over de opkomst in zijn park. Die is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sinds het begin van de paasvakantie kwamen al 14.000 mensen naar Crabzilla kijken, de reuzenspinkrab die sinds begin april in het Sea Life Centre woont. “Het effect van het dier is enorm”, zegt Wauters. “Alles is Crabzilla. En terecht. Als de reuzenspinkrab er niet was geweest, was het moeilijk geweest om deze cijfers te halen. Bovendien is het nog geen stralend weer geweest, wat ook in ons voordeel is.”

Het weer werkt voor Sea Life in Blankenberge namelijk eerder omgekeerd dan voor andere parken. “Het moet wel ‘proper’ weer zijn”, zegt Wauters, “zodat toeristen niet worden afgeschrikt om naar de zee te komen. Maar zodra ze aan de kust zijn en het weer blijkt niet goed genoeg om aan het strand te zitten of wandelingen te maken, is dat voor ons een goede zaak. Er is nu enkele dagen een strakke wind geweest, wat ideaal is.”

Ook in Plopsaland sneuvelen er records. Op paasmaandag kreeg het park in De Panne maar liefst 17.110 bezoekers over de vloer, een ongeziene massa mensen. Samen braken ze het wereldrecord paaseieren rapen, dat nu een plaatsje in het Guinness Book of Records krijgt. “Samen met Leonidas en K-Zoom verstopten we 50.000 chocoladen eieren”, vertelt woordvoerster Liesbeth Van Wachbeke. “Je hebt heel wat mensen nodig om die te rapen, maar de opkomst overtrof toch onze verwachtingen.” Die succesvolle maandag trekt het gemiddelde aantal bezoekers per dag in de eerste week van de paasvakantie flink op, tot 10.000. Maar ook de tiende verjaardag van het park zorgt voor drukte in Plopsaland. “Het is druk, ja”, zegt Liesbeth Van Wachbeke. “Maar dat houdt hen niet tegen om te komen.”

Het zijn de uitzonderlijke evenementen die de opkomst doen pieken, maar in het algemeen blijft de grote opkomst van vorig jaar uit. Door een mix van lekker lenteweer en de crisis - die de mensen richting daguitstapjes in plaats van langere vakanties dreef - was de paasvakantie van 2009 voor veel uitbaters van eendagsattracties een absolute topperiode. Volgens Walibi zijn er dit jaar niet beduidend meer bezoekers dan andere jaren. “Deze week hadden we er dagelijks ongeveer 4.000”, zegt Caroline Crucifix. “Dat is een normaal gemiddelde voor de paasvakantie.”

“Het is tien à twaalf graden, en dat is eigenlijk niet warm genoeg”, zegt Rudi Rasschaert, directeur van Bobbejaanland. “Wij hebben deze week een dagelijks gemiddelde van 4.000 bezoekers. In een gemiddelde aprilmaand krijgen we 70.000 à 80.000 bezoekers over de vloer, we hebben er dus nog 30.000 te gaan. Ik maak nog geen vreugdedansje. Als het woensdag plots begint te regenen ... Maar voorlopig zitten we op budget, hoe droog dat ook klinkt. Tot nu toe zijn de verwachtingen ingelost. We hebben vorig jaar een hele mooie groei meegemaakt en daar putten we vertrouwen uit.”

In de Zoo van Antwerpen en in Planckendael was het paasweekend ook niet zo’n voltreffer als vorig jaar. “Er was minder volk dit jaar”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Zaterdag en zondag heeft het geregend, en dat maakt meteen een groot verschil.”

De dierenparken blijven wel een van de populairste eendagsattracties. “We krijgen nu zo’n 8.000 à 10.000 bezoekers per dag in de Zoo en Planckendael”, zegt Ilse Segers. “Dat aantal zit rond de gemiddelde opkomst in de paasvakantie. In Planckendael valt de drukte iets minder erg op omdat het park groter is. Anderzijds is Planckendael ook weergevoeliger dan de Zoo, waar veel meer gebouwen zijn. Ik liep deze week rond in de Zoo. Je kunt alles makkelijk zien, zelfs bij Kai-Mook hoef je niet aan te schuiven. Er heerst dus een aangename drukte. 8.000 mensen is toch iets anders dan 15.000.”