Direct naar artikelinhoud

Leider Gouden Dageraad blijft opgesloten

De aanvoerder van de extreem rechtse Griekse partij Gouden Dageraad is naar een zwaar beveiligde gevangenis overgebracht. Nikos Mihaloliakos wordt ervan beschuldigd leiding te geven aan een criminele organisatie.

De Griekse regering reageerde opgetogen op het besluit van een rechter in Athene om Mihaloliakos gevangen te zetten. Het is de eerste keer sinds de val van het militaire bewind in 1974 dat in Griekenland een gekozen politicus achter de tralies wordt gezet.

Eerder werd een aantal aangehouden partijprominenten op vrije voeten gesteld. De regering bestempelt Gouden Dageraad als een fascistische en nazistische partij. De partij noemt zichzelf nationalistisch. 'Lang leve Griekenland! Victorie', riep de partijleider toen hij gisterochtend met handboeien om de rechtbank verliet.

Aanhangers zwaaiden met de partijvlag waarop de beeltenis een sterke overeenkomst vertoont met het hakenkruis. Op haar website omschreef de partij de gang van zaken als de "akeligste samenzwering in de moderne Griekse geschiedenis." De regering daarentegen sprak daarentegen over de "krachtigste confrontatie met een criminele organisatie van neo-nazi's in de Europese geschiedenis, misschien wel in de wereldgeschiedenis."

De Griekse autoriteiten bonden eind vorige maand de strijd aan met Gouden Dageraad nadat een aanhanger van de partij een linkse rapper had doodgestoken. Er werden enkele tientallen arrestaties verricht. Onder de aangehouden personen zijn naast parlementariërs ook politiemensen die ervan verdacht worden banden te onderhouden met de partij.

De partijleiding heeft elke betrokkenheid bij de moord tegengesproken. Gouden Dageraad heeft evenwel een reputatie van geweld tegen met name immigranten. De Griekse nationale ombudsman heeft bijna 300 gevallen van racistisch getint geweld geregistreerd.