Direct naar artikelinhoud

Heeft Qatar WK voetbal gekocht?

De keuze van de wereldvoetbalbond FIFA om het WK van 2022 in Qatar te organiseren, blijft controverse veroorzaken. De nummer twee van de FIFA zou 1,2 miljoen dollar hebben gekregen van een Qatarees bedrijf.

De FIFA wees eind 2010 Qatar aan als gastland voor het WK voetbal van 2022. Sindsdien is het nog niet rustig geweest rond die keuze. Mensenrechtenorganisaties hekelen de omstandigheden waarin buitenlandse werkkrachten de infrastructuur moeten klaarstomen, er is hommeles over of het WK al dan niet in de zomer moet plaatsvinden en - vooral - er hangt een permanente zweem van corruptie rond de toewijzing.

Dat laatste werd gisteren nog versterkt door een artikel in de Britse krant The Daily Telegraph. Die bracht aan het licht dat Jack Warner, tot 2011 de vicevoorzitter van de FIFA, twee weken na de keuze voor Qatar 1,2 miljoen dollar kreeg van het bedrijf van zijn Qatarese FIFA-collega Mohamed Bin Hammam. Ook de zonen van Warner en een medewerker zouden samen een miljoen dollar hebben ontvangen van hetzelfde bedrijf. De FBI onderzoekt de zaak.

Warner werd in 2011 al uit zijn ambt ontzet, nadat zijn naam herhaaldelijk was opgedoken in verhalen over corruptie. Ook Bin Hammam, die jarenlang intensief probeerde het voorzitterschap van de FIFA af te snoepen van Sepp Blatter, moest zijn ambt neerleggen. Maar het feit dat de betrokkenen niet langer deel uitmaken van de FIFA maakt het verhaal niet minder vervelend voor de wereldvoetbalbond. Critici zeggen al jaren dat de toewijzing niet koosjer is verlopen. Een bericht als dit is extra koren op hun molen. Omdat de stemming binnen de FIFA geheim verloopt, is corruptie echter moeilijk hard te maken.

Niettemin gaan er opnieuw stemmen op om de toewijzingsprocedure voor het wereldkampioenschap van 2022 over te doen. Onder anderen enkele Britse politici ijveren daarvoor. De FIFA heeft vooralsnog echter geen plannen om aan die eis te voldoen. In een persbericht onderstreepte ook het Qatarese organiserende comité dat het zich in de biedingsprocedure strikt volgens de regels van de FIFA heeft gedragen, en dat het geen weet heeft van "zakelijke overeenkomsten tussen private individuen".

'Heksenjacht'

Warner, tegenwoordig actief als politicus in zijn thuisland Trinidad & Tobago, doet de nieuwe berichten af als "onnozelheid" waar hij niet op wenst te reageren. "Ik ben ook niet van plan mee te stappen in de heksenjacht rond de locatie voor het WK in 2022. Dat mag u als mijn laatste commentaar beschouwen in heel deze zaak", besloot Warner zijn reactie aan het persbureau Press Association.