Direct naar artikelinhoud

Politie pakt Noor met wapenarsenaal op

In Oslo arresteerde de Noorse politie vrijdag een 33-jarige man met een neonaziverleden in wiens huis vuurwapens en explosieven waren gevonden. De politie ontkent voorlopig enig verband met de aanslagen van Anders Behring Breivik.

Volgens Noorse media zou de man begin vorige week een aantal mensen hebben bedreigd. Dat gebeurde in het plaatsje Hönefoss, zo'n 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad Oslo. Tijdens een huiszoeking vond de politie dinsdag een aantal vuurwapens en explosieven.

De man was op dit vlak niet aan zijn proefstuk toe want in 2001 werden in zijn huis al twee pistolen, een kilo explosieven en twee politie-uniformen gevonden. Eind jaren negentig was hij al eens veroordeeld voor de verkoop van automatische vuurwapens aan extreemrechtse milities. De man heeft ook een neonaziverleden. De advocaat van de arrestant verklaarde dat zijn cliënt inderdaad over twee jachtgeweren beschikt.

In Noorwegen wordt gespeculeerd over een mogelijke link tussen de recente arrestatie en het onderzoek naar Anders Behring Breivik, de radicale anti-islamitische militant die op 22 juli in Oslo een aanslag pleegde op overheidsgebouwen en diezelfde dag het vuur opende op een bijeenkomst van sociaaldemocratische jongeren. Bij die aanslagen kwamen 77 mensen om het leven.

Het profiel van de recente arrestant lijkt inderdaad sterk op dat van Breivik: extreemrechtse sympathieën, illegaal wapenbezit, bezit van politie-uniformen. Volgens geruchten behoort de arrestant wel degelijk tot Breiviks netwerk. Maar dat wordt met klem ontkend door de politie, die beweert uit voorzorg te hebben gehandeld.