Direct naar artikelinhoud

'Een fusie tussen de zeven netbeheerders is broodnodig'

Al wie met een beschuldigende vinger richting netbeheerder Eandis wijst voor de exploderende energieprijzen, krijgt van voorzitter Geert Versnick (Open Vld) lik op stuk. Een fusie van de zeven distributienetbeheerders - de voormalige intercommunales - én minder macht voor de gemeentes bij Eandis: de liberaal is er een verrassend voorstander van.

De elektriciteitsprijzen zijn in een half jaar tijd met een kwart gestegen omdat de distributietarieven de pan uit swingen. Hoe kunt u die prijsstijging verantwoorden?

"Die prijsstijgingen vallen volledig te verklaren door de subsidies voor de zonnepanelen. In 2008 kostten die 6,5 miljoen, dit jaar gaat het om een bedrag van 149 miljoen euro. Voor volgend jaar worden de uitgaven geschat op 190 miljoen euro. Die rush op de zonnepanelen, die konden wij gewoon niet voorzien. We konden echt niet anders dan de kostprijs voor die subsidies doorrekenen aan de consument."

Volgens critici zijn de zonnepanelen niet de boosdoeners, maar wel de distributienetbeheerders zelf. Zij zouden systematisch hun kosten overschatten.

"Wie beweert dat wij spilzuchtig zijn, moet dat maar eens bewijzen met harde cijfers. Eandis heeft de laatste vijf jaar 20 procent bespaard op haar beheersbare kosten. Onze rekeningen worden trouwens grondig gecontroleerd door de CREG (de federale energiewaakhond, TP). Dat die niet genoeg macht zou hebben om onze rekeningen te doorgronden, is onzin."

Kunnen de recente aanpassingen aan het subsidiesysteem de hoge kostprijs niet verhelpen?

"De Vlaamse regering maakt nu een onderscheid tussen de industriële en de kleine installaties van zonnepanelen, maar een uit de kluiten gewassen kmo kan nog steeds van het meest voordelige systeem genieten. Begrijp me niet verkeerd, wij zijn voorstanders van alternatieve energie. Toch blijft het nog altijd beter om het energieverbruik in te tomen dan om dure zonnepanelen te subsidiëren. Ik ben dan ook zeer tevreden dat de Vlaamse regering van koers veranderd is en meer premies geeft voor isolatie."

Is het arsenaal aan bestuurders binnen de Eandiskoepel ook niet veel te groot? Honderden politici ontvangen nu zitpenningen om al die netbeheerders te besturen.

"Het is een fabeltje dat die bestuurders riante vergoedingen ontvangen, zij krijgen dezelfde vergoeding als de gemeenteraadsleden. Wat wel klopt, is dat de bestuursorganen van de distributienetbeheerders erg gezwollen zijn. Ik ben dan ook een pleitbezorger van een fusie tussen de zeven voormalige intercommunales, ik heb zelfs aan het managementcomité van Eandis al de opdracht gegeven om scenario's uit te werken voor zo'n fusie. Het is totaal uit de tijd dat de bewoners van gemeente x een andere energierekening krijgen dan die van gemeente y. Het moeilijke aan de fusie zal dan ook niet de afschaffing van al die bestuursraden zijn, maar wel het uitgommen van de verschillen tussen de tarieven en de dividenden van de zeven distributienetbeheerders.

Steunt de Vlaamse regering deze fusie?

"Bij de politieke partijen wordt de bereidheid steeds groter om deze operatie door te voeren. Voor het einde van dit jaar hoop ik concrete stappen te kunnen zetten om tot een fusie te komen."

Kan die fusie de tarieven naar beneden halen?

"De prijs van elektriciteit en aardgas zal blijven stijgen, dat is een internationaal gegeven. De politiek moet dus alles doen wat in haar macht ligt om de prijzen te drukken. Een fusie kan daartoe bijdragen."

De verstrengeling tussen de energiemarkt en de politiek zet zich ook door bij Eandis. Zestien van de twintig bestuurders zijn benoemd door de gemeentes.

"Het zou een goede zaak zijn om de vier zitjes van Electrabel (Electrabel stapte onlangs uit de raad van bestuur van Eandis,TP) toe te wijzen aan onafhankelijke bestuurders die over voldoende technische bagage beschikken. We moeten ons ook afvragen of het überhaupt de taak is van de gemeentes om Eandis te besturen. Als de Vlaamse regering die taak wil overnemen, is dat bespreekbaar. Ik erger me wel blauw aan de perceptie dat alle politici bij de netbeheerders zakkenvullers of dorpsidioten zouden zijn. Als voorzitter van het Gentse OCMW beheer ik een budget van bijna 200 miljoen euro. Dat zal me toch wel enige kennis van zaken opgeleverd hebben?"